Fysieke speelstijl helpt Arsenal aan plaats in finale tegen Zaragoza

ROTTERDAM, 21 APRIL. De Engelse titelhouder Arsenal heeft zich na een spannend duel tegen Sampdoria geplaatst voor de finale van het Europa Cup 2-toernooi. De Londense club verloor in Genua met 3-2, maar was beter in het nemen van strafschoppen. In de eindstrijd speelt Arsenal over drie weken in Parijs tegen Real Zaragoza. De Spaanse club verloor met 3-1 van Chelsea en dankte de kwalificatie aan de 3-0 thuiszege.

Arsenal bewijst opnieuw dat een typisch Britse speelstijl zelfs een gerenommeerde Italiaanse club in de problemen kan brengen. Vorig jaar wonnen de Gunners de Europa Cup 2 na verrassende overwinningen op Paris St. Germain en Parma. Gisteren bleek Sampdoria niet opgewassen tegen het fysiek sterke Arsenal, dat het zonder de niet speelgerechtigde Glenn Helder moest stellen. Bij Sampdoria ontbrak Ruud Gullit om dezelfde reden.

De thuisclub verspeelde vlak voor het einde van de reguliere speeltijd een 3-1 voorsprong, die voldoende zou zijn geweest voor een finaleplaats. Invaller Bellucci leek met zijn twee doelpunten matchwinner te worden, maar de late tegentreffer van de Zweed Schwarz maakte een verlenging noodzakelijk.

In de extra speeltijd werd niet meer gescoord, zodat strafschoppen uiteindelijk voor de beslissing moesten zorgen. Doelman David Seaman werd de held van de avond door drie penalty's te stoppen. De besnorde international ondervond twee jaar geleden veel kritiek, toen hij in de beslissende WK-kwalificatiewedstrijd tegen Nederland niet vrijuit ging bij de vrije trap van Ronald Koeman. Voor Arsenal was hij gisteravond goud waard. Terwijl de Engelse spelers McGoldrick and Merson misten, stopte hun doelman de strafschoppen van Mihajlovic, Jugovic en Lombardo.

Voor Sampdoria verloopt het huidige voetbalseizoen niet naar wens. De cupfighters uit Genua krijgen nog problemen om zich te kwalificeren voor Europeees voetbal. Voor Arsenal is de onverwachte finaleplaats een enorme opsteker. In de Premiership bevindt de roemrijke Londense club zich in de middenmoot, met slechts een paar punten voorsprong op de verwachte degradatiekandidaten.

Stadgenoot Chelsea kwam tegen Zaragoza in de eerste helft op voorsprong door een treffer van Furlong. Vlak na rust zorgde Aragon voor 1-1, waardoor Chelsea genoodzaakt was nog vier keer te scoren. Sinclair en Stein gaven de Engelse supporters nog een sprankje hoop, maar verder liet Zaragoza het niet komen.

De Spaanse subtopper, in de kwartfinale te sterk voor Feyenoord, heeft op papier een beter elftal dan Arsenal. Maar tegen Chelsea ondervonden de balvaardige Spanjaarden dat een superieure spelopvatting nog geen overwinning garandeert. Londense bookmakers gokken op Arsenal, dat als eerste club in de historie van het Europa Cup 2-toernooi de beker twee keer achtereen hoopt te winnen.