Flexibele beloning voor personeel bij Bijenkorf Beheer

ROTTERDAM, 21 APRIL. Het hoger personeel bij Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB) krijgt de mogelijkheid om de invulling van de beloning voor een groot deel zelf in te vullen. Gisteren hebben de vakbonden en KBB overeenstemminng bereikt over een nieuwe CAO voor de 500 hogere personeelsleden.

Op basis van deze CAO (die vanaf 1 februari 1995 geldt) krijgt het hoger personeel de mogelijkheid om geld (dertiende maand en bonussen) en tijd (adv-dagen) in te ruilen voor extra vrije dagen, langere vakanties, een 'sabbatical leave', langer ouderschapsverlof, studieverlof of flexibel pensioen. Ook kunnen adv-dagen worden geruild voor geld.

In de CAO is afgesproken dat het hoger personeel vanaf dit jaar wordt afgerekend op basis van een 40-urige werkweek. Tot nu toe was het salaris afgestemd op een 36-urige werkweek. De werknemers krijgen het verschil niet in geld maar in tijd uitgekeerd. In totaal hebben hogere personeelsleden nu tussen de 17,5 en 38,5 dagen extra beschikbaar, die naar keuze kunnen worden ingewisseld. Daarnaast houden de werknemers 6 tot 12 vaste adv-dagen.

De Dienstenbonden FNV en CNV en de VHP hebben met KBB ook afspraken gemaakt over nieuwe salarisschalen, beoordelingsafhankelijke beloning en variabele beloning.