Doden bij ontruiming Hutu-kamp in Rwanda

KIGALI, 21 APRIL. Bij de ontruiming van een overvol kamp voor ontheemde Hutu's in het zuidwesten van Rwanda heeft het Rwandese leger gisteravond zeker 20 mensen doodgeschoten en vijftig gewond. Dat hebben functionarissen van de Verenigde Naties en andere hulporganisaties vandaag gemeld. De VN stellen een onderzoek in naar de schietpartij.

Volgens de zegslieden schoten de militairen eerst in de lucht, maar vervolgens op een menigte nadat ze met stenen waren bekogeld door Hutu's die het kamp niet wilden verlaten. De Hutu's zijn vorig jaar uit vrees voor wraak na de volkerenmoord op honderdduizenden leden van de Tutsi-minderheid in Rwanda uit hun huizen gevlucht, maar voelen zich nog steeds niet veilig.

De door Tutsi's gedomineerde Rwandese regering is eerder deze week begonnen de in totaal negen kampen in het zuidwesten bij de stad Kibeho te sluiten, om de ontheemde Hutu's te dwingen naar hun woningen terug te keren. Daarbij werden dinsdag al tien ontheemden door militairen doodgeschoten. Volgens de regering herbergen de kamp ook veel Hutu-strijders.

De lokale wegen waren gisteren volgens berichten uit het gebied stampvol met vluchtelingen. Artsen hebben gewaarschuwd voor een humanitaire ramp.

De VN betreuren de sluiting van de kampen - waar in totaal 125.000 tot 200.000 mensen hun toevlucht hebben gezocht - aldus vandaag een woordvoerder van het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) in Genève. Niettemin zijn vrachtwagens ter beschikking gesteld om mensen naar hun dorpen terug te brengen. Maar de woordvoerder onderstreepte dat het vertrek uit de kampen op vrijwillige basis moet gebeuren. (Reuter, AP, AFP)