Damrak vast; handel sceptisch over ABN Amro

AMSTERDAM, 21 APRIL. Op een vanmorgen door de stijgende dollar vast gestemd Damrak, zette de koersdaling van ABN Amro zich tegen de markt in voort. Na gisteren al 1,50 gulden te hebben ingeleverd, noteerden de aandelen ABN Amro rond het middaguur negen dubbeltjes lager op 57,60 gulden.

AMSTERDAM ABN Amro draait minder dan verwacht, werd gisteren duidelijk bij de presentatie van het jaarverslag. “Daarmee krijg je vanzelf scepsis in de markt”, zo verklaarde een handelaar vanochtend de daling.

De beursgraadmeter, de AEX index, ging met 2,1 punten omhoog naar 408,04 punten. De aandelenkoersen profiteerden van een betere koers van de Amerikaanse dollar. Ook op de andere grote Europese effectenbeurzen was de stemming positief. De dollar steeg ruim anderhalve cent op 1,5525 gulden.

Een handelaar: “Met wat koopinteresse van institutionele beleggers, de gunstiger dollar en wat steun van de obligatiemarkt krijg je een kleine euforie. Daardoor oogt het allemaal heel aardig.”

Naast ABN Amro was vliegtuigbouwer Fokker in mineur. De persbijeenkomst van moederbedrijf Dasa heeft er niet voor gezorgd dat het vertrouwen in de noodlijdende vliegtuigbouwer terugkeerde. Integendeel, het fonds verloor opnieuw drie dubbeltjes en deed rond het middaguur 8,10 gulden. Philips daarentegen lag goed in de markt met een plus van twee kwartjes op 55,50 gulden. Hetzelfde gold voor Koninklijke Olie, DSM en Heineken. Koninklijke Olie won 2,40 gulden op 188,10, DSM 1,50 gulden op 126,40 en Heineken 1,80 gulden op 261,80.

Op de Europese wisselmarkten trok de koers van de dollar vanmorgen opnieuw aan. In Amsterdam noteerde de munt 1,5525 gulden, na gisteren te zijn gesloten op 1,5360 gulden. Dat was weer twee cent hoger dan de dag ervoor.

Het gevoel in de markt dat de dollar zijn dieptepunt heeft gehad, wordt sterker. Als komende dinsdag de zeven grootste industrielanden (G-7) doeltreffende maatregelen nemen om de koers verder op te trekken, zou het vertrouwen in de Amerikaanse munteenheid verder kunnen toenemen.

Het pond sterling trok zich op aan de dollar. In Amsterdam stond de koers van de Britse munteenheid op 2,4980 gulden, tegenover 2,4775 gulden bij het slot gisteren. Ook de meeste andere Europese valuta's lieten een koersstijging zien.

NEW YORK Op Wall Street brak de Dow Jones-index gisteren het oude record. De beursindex steeg met 23,17 punten naar 4230,66 punten, ruimschoots boven het op 13 april geboekte record van 4208,18.

Het nieuwe record van de Dow Jones-index kwam gedeeltelijk voor rekening van IBM. Het computerconcern publiceerde verrassend goede kwartaalcijfers en zag die beloond met koerswinst. De resultaten van branchegenoot Compaq vielen eveneens in goede aarde bij beleggers. Ook het herstel van de dollar was een positieve factor.

TOKIO Op de Japanse effectenbeurs steeg de Nikkei-index van de 225 fondsen vandaag met 325,18 punten tot 16.968,24, een verschil van 1,9 procent ten opzichte van gisteren. Oorzaak is de koersdaling van de yen tegenover de dollar. De positie van Japanse exportbedrijven wordt daardoor beter.