Auto's drugshandelaar in beslag genomen

AMSTERDAM, 21 APRIL. Justitie in Amsterdam heeft gisteren in samenwerking met de politie 22 waardevolle auto's vanuit Duitsland naar Nederland overgebracht. De auto's horen toe aan drugshandelaar C. Zwolsman, die in januari dit jaar na een geruchtmakend proces door het gerechtshof in Amsterdam tot vijf jaar gevangenis werd veroordeeld.

Volgens het hof is het met de hasjgroothandel verdiende geld witgewassen via de autohandel. Het OM heeft de nettowinst van Zwolsman geraamd op zestig miljoen gulden. Op de voertuigen is inmiddels conservatoir beslag gelegd, in het kader van de Pluk-ze-wetgeving, die is bedoeld om veroordeelde criminelen hun door misdaad verkregen fortuin te ontnemen. Volgens de Amsterdamse politie bedroeg de verkoopwaarde van het wagenpark eind 1993 6,5 miljoen gulden.

De auto's werden eind 1993 op verzoek van de Nederlandse justitie in beslag genomen door de Duitse autoriteiten. Ze stonden bij een autohandelaar in Duitsland en waren bestemd voor de verkoop. De verzameling bestaat uit klassieke auto's en exclusieve sportmodellen.

De auto's zijn in colonne van Duitsland naar Nederland gereden. Vanaf de Duitse grens Bergh Autoweg (bij Arnhem) is de stoet begeleid door motorrijders van het Korps Landelijke Politiediensten en van het regiokorps Amsterdam/Amstelland.

Tegen de uitlevering van de voertuigen is eind 1993 bezwaar aangetekend door “een derde belanghebbende”. Wie dit is, wil persofficier van justitie N. Schaar in het belang van het onderzoek niet zeggen. Onlangs wees een rechtbank in Duitsland het bezwaar van de “belanghebbende” van de hand en zette daarmee het licht op groen om de auto's aan Nederland over te dragen.

De voertuigen blijven opgeslagen tot na afronding van het strafrechtelijk-financieel onderzoek (sfo) dat nog tegen Zwolsman loopt. Een sfo wordt aanhangig gemaakt in het kader van de strafzaak. De officier van justitie moet dit twee jaar na de uitspraak in eerste aanleg (de rechtbank) hebben afgerond. Eén jaar is inmiddels verstreken. Eind vorig jaar eiste Zwolsman stopzetting van het onderzoek, onder meer omdat justitie al veel langer met een “buitgericht onderzoek” tegen hem bezig zou zijn. De rechtbank wees die eis af.