Agusta: minister ondervraagd

BRUSSEL, 21 APRIL. Het gerecht in Luik heeft gisteren de Belgische ex-minister van buitenlandse zaken Frank Vandenbroucke vier uur lang ondervraagd. Vandenbroucke is in opspraak geraakt in de Agusta-affaire rond de mogelijke betaling van smeergeld aan de Socialistische Partij (SP), bij de aankoop van Italiaanse Agusta-helikopters voor het Belgische leger, eind jaren tachtig.

Vandenbroucke, in die periode SP-partijvoorzitter, zou vooral zijn ondervraagd over partijfinanciering. Ook zou hij zijn gevraagd over zijn bevel aan de penningmeester van de SP om zes miljoen frank te verbranden, die de partij niet kon verantwoorden. Vandenbroucke trad op 22 maart af als minister in verband met de Agusta-affaire.

Het Luikse gerecht zou volgende week ook NAVO secretaris-generaal Willy Claes willen ondervragen. Claes was eind jaren tachtig minister van economische zaken en gaf zijn fiat aan de aankoop van de Agusta-helikopters. Eerder deze maand werd er al huiszoeking gedaan bij de in opspraak geraakte NAVO-topman. Daarbij zouden bankafschriften in beslag zijn genomen. Claes is momenteel op vakantie.

Het Belgische Hof van Cassatie diende eerder deze maand een verzoek in om Claes te mogen ondervragen. Met een ruime meerderheid besloot het Belgische parlement dit verzoek goed te keuren. Claes heeft eind februari al vrijwillig een verklaring afgelegd bij het Hof van Cassatie, maar kon toen nog niet worden ondervraagd. Het Belgische ministerie van economische zaken vordert inmiddels 130 miljoen frank (ruim 7 miljoen gulden) van helikopterbouwer Agusta. Volgens het ministerie is Agusta in gebreke gebleven bij de uitvoering van de beloofde compensatie-orders. Een fabriek in het Limburgse Lummen, die eind vorig jaar af moest zijn, is nog steeds niet gebouwd. Een onderhoudscentrum op het Brusselse vliegveld Zaventem is gereed, maar niet operationeel. De 130 miljoen frank staan als waarborg vast op een Italiaanse bank met een Belgische vestiging.