53 doden in Oklahoma; Politie jaagt op verdachten bomaanslag

OKLAHOMA CITY, 21 APRIL. De Amerikaanse politie heeft de jacht geopend op twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij de bomaanslag in Oklahoma City, waarvan het officiële dodental inmiddels is opgelopen van 53 tot ongeveer honderd.

Een derde man, die door de FBI wordt omschreven als een “mogelijke getuige”, is onder politiebewaking teruggevlogen van Londen naar de Verenigde Staten.

Vrijwel direct na de aanslag was deze man, volgens bronnen in Amman een 32-jarige Palestijn met Amerikaanse paspoort, vertrokken met als reisdoel de Jordaanse hoofdstad Amman. Op het vliegveld in Chicago werd hij uitgebreid ondervraagd, zodat hij het vliegtuig naar Amman, met tussenstop in Rome, miste. Na afloop van de ondervraging nam hij een vliegtuig naar Londen. Zijn koffer kwam echter wel in Rome aan en de douane ontdekte daarin een aantal keukenmessen, elektriciteitsdraad, silicone en een boek over wapens en raketten. De Londense luchthaven Heathrow werd gealarmeerd en daar werd de man direct aangehouden, nog voordat hij door de douane kon gaan. Daarmee werd voorkomen dat eerst toestemming voor zijn uitwijzing zou moeten worden gevraagd.

In de koffer zouden ook drie blauwe trainingspakken zijn gevonden. In Oklahoma hadden sommige omstanders drie mannen in blauwe trainingspakken vlak voor de ontploffing zien wegvluchten van de omgeving van het federale gebouw.

Inmiddels worden nog 100 tot 150 mensen vermist. De Amerikaanse minister van justitie, Janet Reno, heeft gisteren twee miljoen dollar uitgeloofd voor de definitieve tip over de daders van de bomaanslag.

De FBI maakte gisteren de signalementen bekend van twee onbekende verdachten, zogenoemde John Doe's. Het gaat om een man van 1.75 meter met gemillimeterd kort bruin haar, en een andere man van ongeveer de zelfde lengte met bruin haar en een tatoeage op de linkerarm. Beide mannen zijn volgens de FBI gewapend en gevaarlijk.

Hun signalement is afkomstig van de verhuurder van de vrachtauto waar de bom in zat. Aan de overkant van het federale gebouw is een geldautomaat met een camera die foto's neemt van klanten die geld halen. Aan de hand van die foto's kon worden uitgemaakt welke auto's aan de overkant stonden geparkeerd, waaronder de auto met de bom. Van die huurvrachtauto met de naam Ryder werd later een weggeslingerde achteras met serienummer gevonden. Het verhuurbedrijf is in Junction City, in Kansas. FBI-agenten hebben de verhuurder al uitgebreid ondervraagd.

Pag.5: FBI: wraakactie tegen overheid is niet uit te sluiten

De signalementen van de mannen zouden een nieuw licht op de zaak kunnen werpen. Eerder deden berichten de ronde dat er twee mannen met een Arabisch uiterlijk zouden worden gezocht. Maar de leider van het FBI-onderzoek, Weldon Kennedy, suggereerde gisteren dat de verdachten een wraakactie tegen een afdeling van de federale regering beoogden, “een verwrongen vorm van wraak”. Ze zouden drughandelaars kunnen zijn die de afdeling van de Drug Enforcement Agency zouden willen vernielen.

Ook zou een handelaar in kunstmest een halve ton hebben verkocht aan twee Arabisch uitziende mannen. De FBI heeft inmiddels gezegd dat de hoeveelheid explosieven (kunstmest gemengd met dieselolie) wel een ton zwaar was.

Het dodental is nu gestegen tot 53, het aantal vermisten schommelt tussen 150 en 200. Reddingswerkers willen de stoffelijke overschotten zelf identificeren aan de hand van gebitsgegevens. Zo wordt familieleden een gruwelijke aanblik bespaard. De baby die na de explosie in de armen van een brandweerman werd afgevoerd, zoals gisteren op een foto op de voorpagina's van veel internationale kranten te zien was, is overleden.

President Clinton heeft gisteren alle federale instellingen opdracht gegeven om tot maandag de vlag halfstok te hangen. Ook andere instellingen doen daaraan mee. Gisteren nam de president één minuut stilte voor de doden en gewonden in acht. Hij vond dat het ging om een aanslag op “de Amerikaanse manier van leven”.

Clinton waarschuwde tegen het brandmerken van bepaalde etnische groepen als terroristen. Speculatie over de mogelijke daders zou nog te voorbarig zijn. Hij zei dat hij de mogelijkheden om de geldstroom voor terroristengroepen af te snijden heeft vergroot. “Onze regering heeft alles eraan gedaan om verdachten van terrorisme uit Pakistan, Egypte en de Filippijnen in Amerika terecht te laten staan”, zei Clinton. Er ligt een wetsvoorstel dat meer mogelijkheden schept om illegale immigranten gevangen te nemen en om beter toezicht te houden op Arabische groepen en stromingen.

Amerikaanse islamitische en Arabische organisaties hebben de aanslag in Oklahoma scherp veroordeeld en tegelijk opgeroepen tot een “verantwoordelijke en niet-sensationele” verslaggeving rondom de explosie. “Miljoenen islamitische Amerikanen worden in gevaar gebracht als deze aanslag met de godsdienst van de islam in verband wordt gebracht”, aldus een verklaring van het Islamitische Genootschap van Noord-Amerika en elf andere groepen.

Het Amerikaans-Arabische Relaties Comité heeft sinds de aanslag 32 dreigende of beledigende telefoongesprekken binnengekregen. Radicale islamitische organisaties in het Midden-Oosten distantieerden zich van de aanslag. Islamitische Jihad en Hamas, twee fundamentalistische Palestijnse groepen die voor een reeks aanslagen op Israelische doelen verantwoordelijk zijn, onderstreepten hiermee niets te maken te hebben. “Ons enige doel is verzet te plegen tegen de (Israelische) bezetting in de bezette (Palestijnse) gebieden”, aldus een Hamas-leider.