Voorkeur; Theater

YOU'RE THE TOP

Willem Nijholt als spil in een fijnzinnig geënsceneerde voorstelling over leven en liedjes van Cole Porter. 21 april Almere Metropole, 22 april Hoorn Het Park, 23 april Spijkenisse De Stoep, 25 april De Amersfoort Flint, 26 april Oosterhout De Bussel, 27 april Leiden Stadsschouwburg.

ZO EENVOUDIG IS DE LIEFDE

Met 'Zo eenvoudig is de liefde' intensiveerde Lars Norén een van zijn grote voorbeelden als het gaat om de hel die hij onderscheidt in het huwelijk: 'Wie is er bang voor Virginia Woolf?' van Edward Albee. Dezelfde structuur, personages en voorvallen zijn te herkennen, maar met dit verschil dat er veel te lachen valt om iets nog veel vileiners. Agaath Witteman regisseerde de wereldpremière van dit stuk tot een giftig knetterende voorstelling, met prachtig spel van alle vier de acteurs, maar vooral van Marijke Beversluis. 21 april Zwolle Odeon, 22 april Enschede Twentse Schouwburg, 24 april Deventer Schouwburg, 25 april Alkmaar De Vest, 26 april Meppel Engelenbak.

EEN SUBTIEL EVENWICHT

Naargeestig familiedrama van Edward Albee en toch een genot om naar te kijken. Zes acteurs van Toneelgroep Amsterdam, onder wie Sigrid Koetse, Kitty Courbois en Marieke Heebink, spetteren en schitteren, in een lenige regie van Titus Muizelaar. 21 april Nijmegen Stadsschouwburg, 23 en 24 april Rotterdam Schouwburg.

HEKABE

Peter de Baan regisseerde Hekabe van Euripides als een oorlog tussen de seksen: tegenover de oude, wijze, door verlies geslagen Trojaanse koningin Hekabe staan de Griekse helden als onnozele hanen, Odysseus een flegmatische charmeur, Agamemnon een omslachtige hypocriet. Zij is hun de baas, maar zij zíjn de baas en dat daagt haar uit tot wraak en bloedvergieten. Met Geert de Jong in de titelrol, prachtig als grommende wolvin, als verwezen moeder, en als verlaten stuk ongeluk. 21 april Arnhem Schouwburg, 22 april Amersfoort De Flint, 25 t/m 27 april Rotterdam Schouwburg.

YANKEEWEILAND & DE LAARS EN ZIJN SOK: TWEE BOERENSTUKKEN

In de oude veemarkthal in Groningen speelt theatergroep Hollandia twee even prachtige als brute boerenstukken in een regie van Johan Simons. In 'Yankeeweiland' excelleert Jacqueline Blom als een daglonersvrouw die, link als een looien deur, ontdekt heeft dat ze liever dood gaat dan nog eens te buigen voor bazen. In 'De laars en zijn sok' onderwerpen Betty Schuurman en Peter Paul Muller zich aan de geniale wartaal van Herbert Achternbusch. Tussen de stukken wordt een boerenmaaltijd geserveerd. Inl, routebeschrijvingen en bustijden 050-125645.

INTRODANS

Twee nieuwe werken van de Canadese choreografe Ginette Laurin en de Italiaan Renato Zanella sieren de uitstekende dansers van de Arnhemse groep. Laurins 'Horizon;1.60' intrigeert door de contrastrijke bewegingen. 'Pieces of Earth' van Zanella wordt gekenmerkt door een hoog esthetisch gehalte. 23 april Amsterdam Stadsschouwburg, 25 april Enschede Twentse Schouwburg, 26 april Wageningen De Junushoff, 27 april Winterswijk Cultureel Centrum.

EN VERDER

Het verdrag Associatief aaneengeregen scènetjes over macht, machtsmisbruik en komische conflicten, door het cabaret-trio Niet Uit Het Raam. 21 en 22 april Delft Waagtheater, 25 t/m 30 april Amsterdam Kleine Komedie; Herenleed, van Armando en Cherry Duyns, 22 april Vlissingen Arsenaaltheater, 26 april Alkmaar; Légendes Flamandes Door De Korre. 21 april Goes 't Beest, 22 april Bissegem O.C. De Neerbeek, 27 april Groningen Het Kruithuis; Hedda Gabler door Het Nationale Toneel 22 t/m 27 april Den Haag Koninklijke Schouwburg; Staunch van dansgroep Krisztina de Châtel 21 en 22 april Haarlem Tonelschuur, 25 april Rijswijk Schouwburg; Hard zingend in het donker door Jan Rot. 21 april Het Witte Theater IJmuiden, 22 april De Tobbe Voorburg, 25 april De Meervaart Amsterdam, 27 april Cultureel Centrum Amstelveen; Heimelijk van regisseur Inéz Derksen. Vanaf 6 jaar. 22 april Groningen Grand Théâtre, 23 april Amsterdam Brakke Grond.