Voorkeur; Muziek

RICIOTTI ENSEMBLE

Het straat-symfonie orkest Ricciotti, dat 25 jaar bestaat, maakt t/m 23 april een Paastournee langs uiteenlopende en ongebruikelijke locaties, zoals gevangenissen en ziekenhuizen. Onder leiding van Leon Berendse wordt muziek uitgevoerd in allerlei stijlen, waaronder wereldpremières van enkele in opdracht geschreven stukken: Moeder van Theo Hoek, 1995 - Globale Rhapsodie van Steven Hoogenberk en Trekganzen van Chiel Meijering. Verder muziek van o.a. Berlin, Ellington, Van Manen, Piazolla, Bach, Ljadow, Mozart, Ravel, Schubert, Sjostakowitsj, Sousa en Strawinsky. 21 april 21u Azijnfabriek Den Bosch; 22 april 10u30 en 13u30 Concertgebouw Amsterdam; 20u30 Hotel Schiller Amsterdam; 23 april 12u Schouwburg Rotterdam, 19u30 Arena Sleepin Amsterdam.

BANG ON A CAN ALL STARS

De band van het Newyorkse avantgarde-festival Bang on a Can treedt 22 april 20u30 op in Paradiso Amsterdam met muziek van Andriessen, Wolfe, Gordon, Martland, Kovsky, Rzewski en Pascoal.

ASKO ENSEMBLE

Bradley Lubman dirigeert het Asko Ensemble in muziek van Varèse (Offrandes), Nono (Polifonica-Monodia-Ritmica), Maderna (Concert voor hobo en kamerensemble), Evangelisti (Ordini) en Dallapiccola (Concert voor de kerstnacht 1956). Solisten zijn sopraan Charlotte Riedijk en hoboïste Marieke Schut. 23 april 20u15 Muziekcentrum Vredenburg Utrecht; 24 april 20u30 Paradiso Amsterdam; 26 april 20u15 Oosterpoort Groningen. Een uur voor de concerten in Amsterdam en Groningen wordt een toelichting gegeven.

TUSSEN DE OREN

In de serie 'Tussen de Orenconcerten' van Steim (Stichting voor elektronische muziek) klinkt 27 april 21u muziek van Jon Rose (Badminton), het Belgische duo Young Farmers Claim Future en de pianiste Deborah Richards in Ives' Some Southpaw Pitching. Utrechtsedwarsstraat 134, Amsterdam. Res.: 020-6228690.

MARIZIO POLLINI

De Italiaanse pianist Maurizio Pollini geeft 23 april 20u15 een recital in de Grote Zaal van het Amsterdamse Concertgebouw. Hij speelt van Robert Schumann het Allegro in b op. 8 en de Fantasie in C op. 17 en van Frédéric Chopin de Nocturnes in cis en Des op. 27 nrs 1 en 2 en de Sonate nr 2 op. 35 'Marche Funèbre'.

EL VEZ

De Mexicaanse Elvis zingt Spaanstalige medleys van nummers van Elvis Presley, Santana en andere mariachi-grootheden onder het motto 'greetings from Graciasland'. Prijsnummer is El Vez' warmbloedige versie van 'In the ghetto', omgedoopt tot (hoe kan het anders?) 'En el barrio'. 20 april Arena, Amsterdam, 27 april Para, Breda, 28 april Koninginnenach, Den Haag, 29 april Rotown, Rotterdam, 30 april Effenaar, Eindhoven, 4 mei Vera, Groningen, 5 mei (middag) Bevrijdingsfestival, Haarlem, 5 mei (avond) Bevrijdingsfestival, Leeuwarden, 6 mei Oosterpoort, Groningen.

CARMEL

Doorleefde pop met chanson- en gospelinvloeden van de niet door overbodige elektrische apparatuur gehinderde groep van Carmel McCourt, de Madonna van de Schotse hooglanden. 21 april Paradiso, Amsterdam.

HOLE

De weduwe Cobain maakte al verdienstelijke garagerock voordat Kurt zijn veel gekopieerde afscheidsbrief schreef, maar het zal nog moeten blijken of Courtney Love echt in de voetsporen van de onvergetelijke Yoko Ono kan treden. 24 april Paradiso, Amsterdam.

MEGADETH

Een normaal mens zou er zijn hond nog niet naartoe sturen. Mega-lawaaiige death metal in de bedomptste veehal van Nederland. 24 april Rijnhal, Arnhem.

STONE ROSES

'The second coming' van de Engelse hype, die een miljoenenvoorschot gebruikte om een veel slechtere plaat dan het alweer zes jaar oude debuut te maken. Achter de schermen speelt de belangrijkse muzikant van de Stone Roses: Mister Taperecorder. 26 april Paradiso, Amsterdam.

THE KLEZMATICS

'Jews with Horns' is de titel van hun laatste cd en dat slaat in elk geval op leider Frank London (trompet) en David Krakauer (klarinet). Smeltkroesmuziek uit jiddisch New York. 20 april RASA Utrecht, 4 mei O'42 Nijmegen, 5 mei Bevrijdingsfestival Nijmegen.

PARADISE REGAINED ORCHESTRA

De grootste onderneming van de doorgaans in het klein werkende componist/trompettist Nedly Elstak (1931-1989) was de suite Paradise Lost and Regained die in 1983 in première ging met als belangrijkste solist Willem Breuker. Het 22 mensorkest van toen, inclusief strijkers en vocalgroep, is heropgericht en gaat de suite voor allen die hem toen hebben gemist (het werk kwam nooit op de plaat) opnieuw tot leven brengen. 20 april Theater Romein Leeuwarden, 27 april MC Enschede, 28 april BIMhuis Amsterdam, 1 mei Doelen Rotterdam, 11 mei Vredenburg Utrecht, 15 mei Cumulus Maastricht, 16 mei Schouwburg Arnhem, 19 mei Grote Kerk Emmen.

SRANAN POKU FESTIVAL

Drie dagen Surinaamse cultuur in Den Haag met op 21 april o.a. zangeres Denise Jannah in Korzo, op 22 april Franky Douglas' Sunchild met als gaste Mildred Douglas en op 23 april eveneens in het Paard NuClarity Special Edition, de Fra Fra Big Band en fluitist Ronald Snijders. Naast concerten zijn er workshops en sessions, films en lezingen en is er een gratis familie-programma. Info: Samponé tel 020-627889 en het Paard tel 070-4653737.