Voorkeur; Galerie

ZOMERS ZOLDER

Schilderes Maja Zomer veranderde de expositieruimte van het Kasteel van Rhoon in een rommelzolder vol met verborgen schatten: een koffer met filmrollen, een fotoalbum, kindertekeningen, schilderijen en schoenen. Zij toont werk van haarzelf en van vrienden en bekenden onder wie Maria Roosen, Geert van de Camp, Lola Pagola en Jeanne van Heeswijk. T/m 7 mei. Dorpsdijk 63, Rhoon. Di t/m zo 14-17u.

LUC DELEU

Het werk van de Belgische architect Luc Deleu heeft sinds zijn vorige expositie in 1990 bij RAMgalerie een nieuwe vlucht genomen. Toen presenteerde hij zijn plannen voor een 'recyclage' van de Hefbrug tot bureau van de burgerlijke stand, nu liggen op zijn tekentafel landkaarten en globes voorzien van een nieuw netwerk van rood-wit gestreepte meridianen. Het centrum van dit netwerk ligt in Madrid. Deze stad vormt het vertrekpunt voor Deleu's Reis om de wereld in tachtig dagen. T/m 7 mei. Hoornbrekersstraat 8, Rotterdam. Wo t/m zo 13-18u.

AGLAIA KONRAD

Het effect van menselijke mobiliteit op de stedelijke omgeving is het thema van een installatie van de Oostenrijkse Aglaia Konrad (1960) bij De Vaalserberg in Rotterdam. Op twee wanden van lichtdoorlatend papier zijn grote foto's afgedrukt. Aan de ene kant is te zien hoe reizigers zich door een smalle gang in de Japanse metro persen, aan de andere kant zijn foto's van vliegtuigen over nachtelijke flatgebouwen afgedrukt. De videobeelden van een autorit onder duistere viaducten door, geven aan deze sobere installatie iets zeer beklemmends. T/m 7 mei. Witte de Withstraat 44/1, Rotterdam. Do t/m zo 13-17u.

PETER KANTELBERG

Na een aantal jaren van stilte is Peter Kantelberg (1947) terug met een serie prachtige portretten, geschilderd in olieverf en bijenwas op papier. De portretten zijn sterk van vorm, geabstraheerd in grote vlakken van licht en donker. Losse, trefzekere contouren markeren het gezicht. De schilderijen stralen een atmosfeer uit van verstilling en melancholie. T/m 3 mei. Galerie Oele, Lijnbaansgracht 314, Amsterdam. Di t/m za 13-18u.

ITIE LANGELAND

Langeland combineert in haar objecten de fotografie met verschillende soorten leer. Uitgangspunt is een foto van het eigen gezicht dat vervormd wordt tijdens de opname of achteraf door het leer. Vervreemdende, spookachtige gezichten zijn het resultaat. T/m 3 mei. USVA-fotogalerie, Oude Boteringestraat 49, Groningen. Ma t/m vr 11-16u, do gesloten.

EN VERDER

Aansluitend op de Pop Art in de Rotterdamse Kunsthal bij Galerie Delta t/m 29 apr grafiek uit de Londense Swinging Sixties met o.a. Hockney en Hamilton. In Den Haag Vijf jaar kunst in de openbare ruimte t/m 10 juni bij Stroom HCBK. In Amsterdam: Klaas Gubbels t/m 27 mei bij Galerie Espace, in de twee vestigingen van Galerie Onrust t/m 20 mei recent werk van Eli Content, houtdrukken van Joris Geurts t/m 20 mei bij Slewe Galerie, objecten van Harma Heikens en schilderijen van Hideo Togawa t/m 13 mei bij Bloom Gallery en 'Transit zones' van schilderes Sonia Rijnhout t/m 29 apr bij Art Affairs; Suzan Drummen, t/m 3 mei bij Galerie Akinci.