Vliegende start

Peter van der Jagt zit in het derde jaar van de '3D'-opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem. Hij ontwierp onlangs een deurbel, bestaande uit twee wijnglazen op een plankje.

Via een doodsimpel mechaniekje, dat een palletje tegen één van de glazen schiet, wordt een prettig bel-geluid geproduceerd. Dit was een schoolopdracht. Docenten waren er niet bepaald stuk van; de detaillering was niet geweldig. In Milaan echter werd zijn bel enthousiast ontvangen door internationale inkopers, toonaangevende designers en pers, aldaar samengestroomd ter gelegenheid van de grote meubelbeurs. De glazen bel stond tentoongesteld op de presentatie van de Stichting Droog Design, een organisatie die (hoofdzakelijk jong) Nederlands design promoot en DMD, die van de meeste ontwerpen de produktie en distributie verzorgt. Peter in de wolken, maar toch ook eigenlijk wel een beetje in de war. “Ik zit nog op school notabene, ik heb nog niet eens een eindexamenplan.” Hij was maar kort in Milaan, maar toch lang genoeg om opeens oog in oog te staan met de beroemde ontwerpers Ron Arad en Javier Mariscal, die hem feliciteerden met z'n bel! Klasgenoot Dick van Hoff, die in dezelfde opdracht een mengkraan ontwierp (en daar overigens wèl een goed cijfer voor kreeg) was ook van de partij: met evenveel succes. Of het voor allebei een vliegende start betekent? “Och, het zou leuk zijn, maar we moeten voorlopig nog anderhalf jaar naar school.” Beide ontwerpen zullen waarschijnlijk in produktie worden genomen. Voorlopig is de bel door Peter zelf in een kleine serie vervaardigd. (ƒ 198,- bij The Frozen Fountain, Amsterdam). MvD.

    • Jeroen van der Kris