Versterkt Milan weet tegenstander murw te spelen

ROTTERDAM, 20 APRIL. Met opvallend gemak heeft AC Milan zich gisteravond ontdaan van Paris St. Germain. De Italiaanse titelhouder won in een uitverkocht San Siro-stadion met 2-0 dankzij doelpunten van de Montenegrijnse sterspeler Savicevic. Twee weken geleden won Milan in Parijs al met 1-0. De ploeg van geldschieter Berlusconi bereikte voor de derde achtereenvolgende maal de finale van de Champions League. In de laatste zeven finales van de Europa Cup 1 was Milan vijf keer van de partij.

De meest succesvolle Europese club van het laatste decennium liet op eigen veld zien hoe een tegenstander murw kan worden gespeeld. Milan begon de return in een zeer hoog tempo, met de centrale middenvelders Desailly en Albertini als belangrijkste stoorzenders. De Italiaanse international kan in fysiek opzicht niet tippen aan de Franse Milanees, maar Albertini compenseert zijn bescheiden lichaaamsbouw met subtiele passjes en verrassende afstandsschoten. Zo schoot hij in de eerste helft uit een vrije trap net over.

De pegel van Albertini was de voorbode van een Milanees kwartiertje. Op aangeven van de sterke Kroaat Boban kreeg Savicevic de 1-0 op zijn schoen, maar zijn slappe schot leverde geen problemen op voor de Franse doelman Lama. Even later had Savicevic meer geluk. Na een pass van Albertini passeerde hij verdediger Gomez en schoot hij de bal vervolgens met een droge knal in het Franse doel.

Hoewel PSG nog meer dan een uur de tijd had om twee keer te scoren, was de wedstrijd na de openingsgoal zo goed als beslist. De Milan-defensie bood de dartele spitsen Weah en Ginola geen meter ruimte. De manier waarop mannetjesputters als Baresi, Tassotti en Maldini de verdediging organiseerden, getuigde van ervaring en kwaliteit. De oude rot Baresi komt dit seizoen nauwelijks meer over de middenlijn - voorheen zijn grote kracht - maar in het hart van de verdediging blijkt hij nog aardig te voldoen.

Het grootste verschil tussen het huidige Milan en de ploeg die afgelopen najaar twee keer van Ajax verloor, zit hem in de versterkte aanval. Vooral de technisch onnavolgbare Savicevic zal een meerwaarde vormen in de finale. Het kalende genie ontbrak in de tweede groepswedstrijd wegens een blessure, maar juist de laatste maanden toont Savicevic zijn grote talent. Hij scoort regelmatig en loopt de longen uit zijn lijf. Met zijn befaamde linkerbeen zorgde de Montenegrijn gisteravond ook voor 2-0. Desailly deed het voorbereidende werk, Savicevic schoot de bal met een klein beetje effect in de verre hoek.

Een andere vaste kracht is de kleine Marco Simone, die als wisselspeler jarenlang in de schaduw stond van zijn Nederlandse naamgenoot maar inmiddels het niveau van Van Basten redelijk benadert. De rechtsbenige Simone speelt veel vanaf de linkerkant, waar zijn wendbaarheid aardig tot uiting komt. Hoewel hij tegen PSG niet opvallend speelde, kan Ajax-verdediger Reiziger zijn borst natmaken voor de finale. Simone scoorde in de Champions League al vier keer, eentje meer dan de allrounder Boban. De Kroaat vormt de schakel tussen middenveld en aanval. Hij is het voorbeeld van de complete voetballer: technisch goed, fysiek sterk en niet zelfzuchtig.

Milan-trainer Capello roemde na afloop de collectieve prestatie van zijn pupillen. Meer dan in het verleden is dat de kracht van AC. Volgens Capello had het zwakke spel van zijn elftal afgelopen najaar vooral te maken met de mindere vorm van de vermoeide internationals. Het Italiaanse nationale team had veel krachten verslonden tijdens het WK'94. Hofleverancier Milan werd daar in de maanden na het WK de dupe van. Hoewel zijn collega Van Gaal de excuses van Capello niet serieus nam, valt er iets te zeggen voor de theorie dat het spel van Milan alleen tot uiting komt wanneer de voetballers honderd procent fit zijn.

Wat dat betreft hoeft Capello zich voorlopig geen zorgen te maken. Milan is uitgeschakeld voor de nationale beker en koestert ook in de competitie weinig illusies meer. De trainer zal zijn vedetten in de Serie A af en toe rust gunnen, met het oog op de Europese finale. Een ander voordeel voor Milan was de milde houding van de Schotse arbiter Mottram. Hij gaf alleen aan Tassotti een gele kaart, maar de back met de grote neus was gisteravond een van de weinige spelers die zich een officiële waarschuwing konden veroorloven.