Veel claims aanslag; 40 doden door autobom in Oklahoma

WASHINGTON, 20 APRIL. Bij een aanslag met een autobom op een federaal kantoorgebouw in de Amerikaanse stad Oklahoma zijn gisteren ten minste 36 doden gevallen.

Het aantal gewonden bedroeg vanmiddag 432, van wie zeventig ernstig gewonden. Naar schatting meer dan 200 mensen worden nog vermist. De politie van Oklahoma is op zoek naar drie mannen in trainingspakken, van wie twee met een mediterraan uiterlijk. Zij verlieten vlak voor de ontploffing de parkeerplaats voor het gebouw in een bruine Chevrolet pick-up-truck met nummerplaten uit Dallas, Texas.

Minister van justitie Janet Reno wilde gisteren tijdens een persconferentie in Washington geen verdachten aanwijzen, maar de FBI zoekt hoofdzakelijk in de richting van moslim-terreurgroepen uit het Midden-Oosten. De FBI heeft acht telefoontjes gekregen van mensen die de bomaanslag opeisen. Zeven ervan waren afkomstig uit het Midden-Oosten of voelden zich sterk betrokken bij zaken die verband hielden met het Midden-Oosten.

President Clinton heeft de noodtoestand in de stad Oklahoma uitgeroepen. Er zijn 100 agenten van de FBI en de geheime dienst naar Oklahoma gestuurd.

De explosie van de ongeveer 500 kilo zware autobom verwoestte gistermorgen om 9 uur plaatselijke tijd het Alfred P. Murrah Federal Building van negen verdiepingen in het centrum van Oklahoma. Er waren naar schatting 550 tot 900 federale ambtenaren in het gebouw aanwezig.

Op de tweede verdieping was een kindercrèche gevestigd, waar vlak voor de ontploffing 40 kinderen waren ondergebracht, van wie er zeker twaalf zijn ongekomen. Volgens de brandweer kost het dagen om alle levende slachtofers en doden te bergen. Van de honderden vermisten is vermoedelijk een aantal zonder medeweten van de autoriteiten uit het gebouw gekomen en naar huis gegaan.

Een zichtbaar geschokte president Clinton noemde het bombardement “een daad van lafheid en slechtheid”. “Ik zal niet toelaten dat de mensen in dit land door slechte lafaarden wordt geïntimideerd”, zei hij. “Ongetwijfeld zullen we de mensen vinden die dit doen. Het recht zal snel, zeker en streng zijn. Deze mensen zijn moordenaars en zullen zeker worden behandeld als moordenaars.” Minister Reno, die persoonlijk tegen de doodstraf is, zei gisteren ervoor te zorgen dat de doodstraf zal worden geëist tegen de daders.

In het gebouw waren onder andere lokale afdelingen van de AOW-administratie, de geheime dienst, het Bureau voor Tabak, Alcohol en Vuurwapens, de douane, van de drugsopsporingsdienst en van de ministeries van landbouw, verkeer en volkshuisvesting ondergebracht.

De ontploffing werd op 24 kilometer afstand gevoeld en liet een krater van 2,5 meter achter. Tot op drie kilometer van het gebouw zijn de ruiten gesprongen en andere kantoorgebouwen vernield.

Pag.5: Agenten zoeken naar 'vingerafdrukken' bom

“Ik hoorde een verschrikkelijk lawaai”, zei een gewonde vrouw voor de televisie. “Daarna hoorde ik geen geluid. Alleen een geraas van het hele gebouw dat verpulverde. Waar ik zat, stortte de vloer niet in. De rest van de vloer was verdwenen. Eén vloer kwam naar beneden en ging door de andere die ook naar beneden kwam en zo ging het door. Ik kroop over de brokstukken naar buiten.”

Door de kracht van de explosie stortte één gevel in en werd het gebouw uitgehold tot een soort U-vorm van bovenaf gezien. “Mijn hele staf van 10 mensen is verdwenen”, zei de federale ambtenaar Brian Espe. “Ik ben de enige die er levend uitkwam.”

“Ik dacht dat er een aardbeving plaats had. Die ben ik gewend want ik kom uit Californië”, zei een andere overlevende. “Alles begon te schudden. De hele glazen muur kwam naar beneden. Toen dook ik onder mijn bureau en dat heeft me gered.” Volgens de autoriteiten moet de bom in de auto bijna een halve ton hebben gewogen.

President Clinton zei dat functionarissen van de FBI, het ministerie van justitie, het bureau voor Alcohol, Tabak en Vuurwapens en van de lokale politie samenwerken. “We sturen de beste onderzoekers om deze moorden op te lossen”, zei hij. De federale rampendienst helpt ter plekke. Hij zei dat “elke voorzorgmaatregel wordt genomen om de mensen die in onze federale gebouwen werken of er dichtbij wonen gerust te stellen”.

In het onderzoek wordt bekeken of rechtse extremisten of blanke racisten uit het westen het kunnen hebben gedaan. Verder wordt er gedacht aan eventueel wraakzuchtige sekteleden van de Branch Davidians. Gisteren was het precies een jaar geleden dat het door leden van het bureau of Alcohol Tobacco and Fire arms belegerde hoofdkwartier van de Branch Davidians in Waco in vlammen opging. In het federale gebouw in Oklahoma was ook een kantoor van dit bureau aanwezig, al had het personeel daar niets te maken met de belegering in Waco.

Net zoals na het bombardement op het World Trade Center twee jaar geleden zullen de agenten eerst het puin doorzoeken om te bepalen wat voor auto en wat voor bom de schade heeft veroorzaakt. Elke bom heeft een soort “vingerafdruk” die misschien wijst op de maker. Ook zullen de Amerikaanse autoriteiten gebruik maken van bronnen van binnenlandse en buitenlandse inlichtingendiensten. Traditioneel politiewerk, zoals het verzamelen van ooggetuigen, het bepalen wanneer de bomauto parkeerde, speelt ook een rol.

Gisteravond riep de lokale televisie kinderen op om een noodnummer te bellen als hun ouders niet waren thuis gekomen. Een nieuwe actie 'Feed the Children' moet de permanente of tijdelijke wezen helpen. Veel inwoners van Oklahoma gaven bloed om de zwaargewonden te helpen. Uit de hele wereld stroomden vandaag betuigingen van deelneming binnen bij de Amerikaanse regering. Verscheidene landen, zoals Israel en Frankrijk, boden hulp aan.