Staking dreigt in Argentinië

BUENOS AIRES, 20 APRIL. Enkele vakbonden in Argentinië hebben gisteren opgeroepen tot een landelijke staking van 24 uur volgende week vrijdag. De actie maakt deel uit van een recent arbeidsconflict in het zuiden van Argentinië, waarbij een dode en enkele gewonden zijn gevallen.

De stakingsoproep enkele weken voor de presidentsverkeizingen is gedaan door de Beweging van Argentijnse Arbeiders en het Argentijnse Arbeiders Congres. Begin deze week had de machtige vakbond van metaalarbeiders al een oproep gedaan om volgende week vrijdag in staking te gaan.

In Ushuaia, de meest zuidelijk gelegen stad in Argentinië, raakten vorige week ontslagen arbeiders slaags met de politie bij een demonstratie om de uitbetaling van achterstallig loon af te dwingen. Daarbij werd een man gedood en raakten talloze mensen gewond.

De staking van volgende week komt op een ongunstig moment voor de regering in Argentinië. Op 14 mei worden de presidentsverkiezingen gehouden, waarvoor de zittende president Menem de huizenhoge favoriet is. Een woordvoerder van de regering zei dat een geslaagde staking de verkeizngscampagne schade kan berokkenen. (Reuter)