Sri Lanka stelt weer embargo tegen noorden in

NEW DELHI, 20 APRIL. De regering van Sri Lanka heeft gisteren besloten het economische embargo tegen het noorden van het land, dat in handen is van de Tamil Tijgers, opnieuw in te voeren. Ze reageerde daarmee op een zelfmoordaanslag gistermorgen van de Tijgers tegen twee marineboten, waarbij twaalf matrozen om het leven kwamen. De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam, beter bekend als de Tamil Tijgers, hebben er geen enkel misverstand over laten bestaan dat wat hen betreft het vredesproces op het eiland voorlopig een afgesloten hoofdstuk vormt.

De regering heeft vooralsnog geen opdracht gegeven om de vijandelijkheden tegen de Tijgers weer te heropenen. Wel is de uitvoer van brandstof naar de Tamil-gebieden, die pas onlangs werd vrijgegeven, weer onder embargo gesteld. Ook tal van andere produkten mogen niet meer vrij naar het noorden.

De oorlog tussen de Tamil Tijgers en de regeringstroepen heeft sinds 1983 aan ruim 30.000 mensen het leven gekost. Sinds 8 januari was er een wapenstilstand van kracht. De Tamil Tijgers weigerden bij de onderhandelingen consequent om over een politiek compromis te spreken, zolang de regering niet een strategische post die toegang verschaft tot het schiereiland Jaffna ontruimde.