Slap

Liefhebbers van 'vitaminepillen' (blijkbaar een gangbare term voor verzamelcd's met hedendaagse punkmuziek) 'chemische shorts' (broeken die met een verfspuit bewerkt zijn ) en T-shirts van 'bekende' Rotterdamse bands als Bambix en de Debiele Eenheid, hebben sinds kort een nieuwe mogelijkheid om deze artikelen te kopen. 'Slaphanger' is de naam van de galerie annex 'artshop' die begin deze maand de deuren opende in de Grote Visserijstraat, in Rotterdam Delfshaven.

Voor kunstenaars die in de galerie op de eerste verdieping willen exposeren, hanteert Slaphanger een strenge bovengrens van 25 jaar. Er is nu de tentoonstelling 'hot barbie' te zien van Pieter Zandvliet, tevens beheerder van Slaphanger. In de winkel op de begane grond zijn demo's van undergroundgroepen (hip-hop, punk, experimentele jazz) en kleine kunstvoorwerpen (stripachtige tekeningen, ringetjes, versierde plectrums) van jonge Rotterdammers te koop. “Geen mensen van de academie maar echt jongeren van de straat, die daar ook hun inspiratie vandaan halen,” zegt Zandvliet. Barbiepoppen vormen het basismateriaal voor zijn eigen kunstwerken. “Het mooie is dat ik ze in elke houding kan zetten die ik maar wil.” Hij smelt ze gedeeltelijk, combineert ze met andere kunststofvoorwerpen en geeft ze een nieuwe kleur. Van de geëxposeerde werken heeft Zandvliet er al vijf verkocht, de duurste voor 750 gulden.

Slaphanger (“Alles hier hangt aan een dun draadje, omdat de kunstenaars zich nog moeten bewijzen”) is mogelijk gemaakt dankzij subsidie van de Rotterdamse Stichting Ambulant Jongerenwerk. De galerie/winkel is geopend di t/m za van 13-17u. Inl 010-2621083. JvdK.

    • Jeroen van der Kris