Sint petersburg; Info/tips

T/m eind oktober is in de Hermitage de expositie te zien van 74 kunstwerken die door het Rode leger uit Nazi-Duitsland zijn meegenomen. Het doorwandelen van de Hermitage, zonder naar de kunstwerken te kijken, kost een halve dag. Het in de rij staan voor de kassa kan even lang duren en daarom is het raadzaam zich voor een groepsexcursie aan te melden. Groepen krijgen voorrang. Eenmaal binnen is het geen probleem om de groep weer te 'verliezen'.

Petersburg is met vijf miljoen inwoners na Moskou de grootste stad van Rusland, maar het historische centrum doet vergeleken met de hoofdstad weldadig rustig en leefbaar aan. Wanneer 'afrekeningen binnen het milieu' niet worden meegeteld, is de criminaliteit er ook niet groter of kleiner dan in een andere grote Europese stad. Wel moet men bedenken dat de drager van een felgekleurd trainings- of vrijetijdspak zich automatisch kenbaar maakt als buitenlandse toerist of welgestelde Rus.

Sint Petersburg is zoals steeds meer Russische steden zowel heel goedkoop als heel duur. Een ritje in de metro kost twintig cent, een Russische ijsje dertig cent. Blikjes cola en bier kosten op straat ongeveer ƒ 1,50 maar in een Westers ogend café al gauw ƒ 7. Een maaltijd in een redelijk restaurant kan oplopen tot ƒ 75 per persoon en een nacht in het beste hotel van de stad tot meer dan ƒ 500. Musea en hotels hanteren verschillende prijzen voor Russen en niet-Russen. Toegang tot de Hermitage bijvoorbeeld kost op dit moment voor een Rus 30 cent en voor een buitenlander ƒ 13. Goedkoper dan sommige reisorganisaties arrangementen Petersburg aanbieden, kan de individuele reiziger de stad waarschijnlijk niet bezoeken. Betaling ter plaatse geschiedt in roebels, in dollars en in duurdere gelegenheden in toenemende mate met credit-kaart. De valuta om mee te nemen en dan naar behoefte te wisselen is de dollar, waarbij wel moet worden toegevoegd dat beschadigde biljetten of biljetten van 100 dollar die ouder zijn dan uit 1990 niet worden geaccepteerd.