Schots olieconcern doet bod op HSS

ROTTERDAM, 20 APRIL. De Schotse oliemaatschappij Cairn Energy PLC wil het offshore-energie bedrijf Holland Sea Search (HSS) overnemen. Dat hebben beide bedrijven gistermiddag bekend gemaakt, nadat 's ochtends op de Amsterdamse beurs de handel in de aandelen HSS was stilgelegd in verband met een te verwachten bericht.

Cairn heeft een bod gedaan op het 45-procents pakket in HSS van het Australische Command Petroleum. Cairn biedt Command Petroleum voor zijn 55,4 miljoen stukken 35 cent per aandeel. De handel in de aandelen HSS (4 werknemers; omzet 17,9 miljoen gulden) werd gisteren gesloten op 36 cent. De koopsom wordt voldaan in contanten of in een combinatie van contanten en aandelen Cairn. Aan de transactie zijn twee ontbindende voorwaarden verbonden. Cairn eist na de overname van de aandelen van Command dat het de twee zetels in de raad van commissarissen krijgt, die nu door Command worden bezet. Bovendien moet de raad van commissarissen het bod van Cairn aanbevelen bij de overige aandeelhouders.

Onder deze groep zit ABN Amro met een belang van ruim 5 procent. ABN Amro heeft Cairn toegezegd haar stukken te willen verkopen, onder de voorwaarde dat het een openbaar bod doet op de rest van de uitstaande aandelen. Cairn is daartoe bereidt en biedt deze aandeelhouders 35 cent per aandeel of voor iedere 25 aandelen HSS een bedrag van 4,35 gulden in contanten plus twee nieuwe Cairn-aandelen.

Niet bekend

HSS haalde in 1994 een winst van 3 ton, tegen een verlies van 16,8 miljoen in 1993. De omzet daalde vorig jaar met 11 procent tot 17,9 miljoen gulden. De gasproduktie bedroeg in 1994 114 miljoen kubieke meter. De omzet was enkele procenten lager door de zich bij voortduring op een lager niveau bevindende gasprijs, die aan de dollar is gekoppeld.