Politie Japan zoekt sporen van gifgas

TOKIO, 20 APRIL. De Japanse politie heeft 6.000 manschappen gemobiliseerd om vandaag het hoofdstation van de havenstad Yokohama nog eens uit te kammen waar gisteren 466 mensen een vergiftiging hebben opgelopen.

Aangenomen wordt dat het inderdaad om een nieuwe gifgasaanslag gaat, na die in de metro van Tokio waarbij op 20 maart 12 doden en meer dan 5.500 gewonden vielen. De hypothese van een ongeluk, die een ogenblik is onderzocht, wordt nauwelijks meer serieus genomen. De politie beschikt over aanwijzingen dat enkele personen in Yokohama giftige substanties hebben achtergelaten in een gang onder de sporen en in een trein.

Maar een mededeling dat het om een aanslag met fosgeen ging, een met mosterdgas vergelijkbaar strijdgas dat in de Eerste Wereldoorlog is gebruikt, werd later door de autoriteiten ingetrokken. Volgens in de Japanse pers geciteerde experts zou het kunnen gaan om een zeer vluchtige chemische stof, aangezien tot dusverre geen sporen van het gas zijn teruggevonden.

Tot dusverre is evenmin een relatie gevonden met de sekte die veelal in verband wordt gebracht met de aanslag in Tokio, Aum Shinrikyo. De sekte is overigens door de Japanse autoriteiten ook nog niet officieel beschuldigd van de aanslag in Tokio. Wel kondigde minister van onderwijs Kaoru Yosano vandaag aan ontbinding van de sekte te zullen vorderen. De regering zal een desbetreffende proscudure beginnen.

Tevens is gisteravond de nummer twee van de sekte, Kiyohide Hayakawa (45), gearresteerd. Volgens de Japanse pers leidde Hayakawa het programma van de sekte om zich te bewapenen met gifgassen, explosieven en andere wapens. De goeroe van de groep, Shoko Asahara, is sinds 20 maart verdwenen. Er is geen opsporingsbevel tegen hem uitgevaardigd, hoewel de autoriteiten de “mogelijkheid” hem te horen, hebben geopperd. (Reuter, AFP, AP)