Pirelli ziet winstherstel gloren

De bandenfabrikant Pirelli Tyre Holding wil zich met een grootse reclamecampagne beter bekendmaken bij het publiek. Met een grotere naamsbekendheid hoopt Pirelli, dat al jarenlang verliesgevend is, dit jaar winst te maken. Het concern trekt 30 miljoen dollar (46 miljoen gulden) uit voor een reclamecampagne met de Amerikaanse sprinter Carl Lewis in de hoofdrol. Dat is meer dan het dubbele van het reclamebudget van 1994. Volgens bestuursvoorzitter G. Bencini is forse investering in een betere naamsbekendheid verantwoord.

Pirelli Tyre Holding is “redelijk positief” gestemd over de resultaten van het lopende jaar maar wil geen winstverwachting uitspreken.

Het netto resultaat van Pirelli Tyre was in 1989 voor het laatst positief. Wel liet het netto groepsresultaat vorig jaar een bescheiden positieve uitkomst zien van 3,7 miljoen. Door winstuitkering aan minderheidsaandeelhouders kwam het verlies uit op 33,8 miljoen gulden. In 1993 was er 248 miljoen gulden verlies. Vorig jaar werd het eigen vermogen door een claimemissie versterkt met 530 miljoen.

Ondanks de jarenlange verliezen ziet Bencini de toekomst zonnig. “Het concern heeft de weg naar herstel bijna afgerond”, aldus de bestuursvoorzitter gisteren tijdens de prestentatie van het jaarverslag. Hij doelt daarmee op de herstructureringen die het bedrijf de afgelopen jaren heeft doorgevoerd. Het aantal fabrieken is teruggebracht van 31 naar 24. Vorig jaar werkten bij Pirelli 22.000 mensen, tegen ruim 31.000 in 1990.

De buitengewone lasten, vorig jaar 87,5 miljoen gulden, kunnen dit jaar lager uitvallen door de lagere herstructureringskosten. Het Italiaanse bedrijf staat sinds 1989 genoteerd aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Over 1994 wordt het dividend opnieuw gepasseerd. Het aandeel Pirelli sloot gisteren op de Amsterdamse beurs op een koers van 9,30 gulden. De emissiekoers van 1989 was 54 gulden. Pirelli Tyre Holding is voor 81 procent eigendom van Pirelli uit Milaan. Het moederbedrijf boekte vorig jaar een winst van 110 miljard lire (98 miljoen gulden).