Oproep EU aan Iran voor Rushdie

TEHERAN, 20 APRIL. De vijftien landen van de Europese Unie hebben de Iraanse regering gisteren formeel gevraagd geen enkele actie te ondernemen die erop is gericht de Britse schrijver Salman Rushdie te vermoorden. Volgens een diplomatieke bron hebben de ambassadeurs van de Europese trojka (Frankrijk, Duitsland en Spanje) het EU-verzoek in Teheran overgebracht aan onderminister van buitenlandse zaken Mohammad Javad Zarif. Over de inhoud van de boodschap - met name of het verzoek is gekoppeld aan sancties dan wel beloningen op handelsgebied - is niets bekend.

Tot deze stap is tien dagen geleden besloten tijdens de raad van ministers van buitenlandse zaken van de EU in Luxemburg. Het idee was geopperd door Rushdie zelf, die in 1989 door de inmiddels overleden Iraanse geestelijk leider imam Khomeiny ter dood werd veroordeeld wegens het vermeend godslasterlijk karakter van zijn boek De Duivelsverzen, en sindsdien een teruggetrokken leven leidt onder Britse politie-bescherming. De Britse minister Douglas Hurd zei in Luxemburg dat de EU garanties wil dat het doodvonnis niet op EU-gebied wordt geconcretiseerd. De Nederlandse minister Van Mierlo sprak toen van het opvoeren van de druk op Iran.

De Iraanse leiders onderstrepen altijd dat het doodvonnis tegen Rushdie onherroepelijk is. Sinds ongeveer een jaar verkondigt de Iraanse regering echter niet van plan te zijn daadwerkelijk mensen erop uit te sturen om het vonnis ten uitveor te leggen. President Rafsanjani zei dat gisteren nog op een persconferentie tijdens een bezoek aan India. Aan de andere kant heeft (staats)radio Teheran de Europese stap verworpen en erop gewezen dat Khomeiny's decreet “een verplichting is voor alle moslims”. Begin deze maand meldden Britse regeringsfunctionarissen bovendien dat Teheran nog wel degelijk actief achter Rushdie aanzat. (Reuter, AFP, AP)