Oppositie eist opstappen van B en W om duur stadskantoor

LEEUWARDEN, 20 APRIL. De oppositiepartijen in de Leeuwarder gemeenteraad eisen het aftreden van het college van burgemeester en wethouders wegens het achterhouden van informatie over tekorten bij de bouw van het nieuwe stadskantoor. De VVD, PAL/ Groen Links, GPV/SGP/RPF en de Nieuwe Leeuwarder Partij (NLP) (samen 13 van de 37 zetels in de raad) vinden dat de geloofwaardigheid van de politiek in het geding is.

De VVD heeft aangekondigd tijdens de raadsvergadering op 8 mei een motie van wantrouwen in te zullen dienen tegen het college. Deze zal worden gesteund door PAL/Groen Links, NLP en GPV/RPF/SGP. De PvdA zal een motie van afkeuring indienen. De partij wil het college “een gele kaart” geven, maar vindt het onnodig dat de verantwoordelijke PvdA-wethouder aftreedt, omdat zij pas in functie is. De vorige PvdA-wethouder J. Vlietstra (financiën) werd vorige maand burgemeester van Winschoten. Het CDA zal de motie niet steunen. D66, ook in het college vertegenwoordigd, beraadt zich nog.

Alle partijen vinden dat de raad te laat, (in december 1994, tien maanden na de opening van het stadskantoor) over de kostenoverschrijding is geïnformeerd. Het stadskantoor was begroot op vijf miljoen, maar zal waarschijnlijk het dubbele, of zelfs nog meer, gaan kosten. De oppositie wees op de motie die de raad in januari 1992 aannam waarin stond dat ze over elke kredietverhoging geraadpleegd diende te worden. Tegen de achtergrond van een grote gemeentelijke bezuinigingsoperatie (16 miljoen), kostenoverschrijdingen bij de verbouw van de Westerkerk en nieuwbouw van De Harmonie is dit debâcle voor de oppositie onverteerbaar.