OM in hoger beroep in Riem-affaire

MAASTRICHT, 20 APRIL. Het Openbaar Ministerie heeft vanmorgen hoger beroep aangetekend in de zaak tegen de oud-gedeputeerde van de provincie Limburg en oud-burgemeester van Brunssum, H.W. Riem. Dinsdag werd Riem door de rechtbank in Maastricht op alle punten vrijgesproken van corruptie, heling van gestolen documenten en valsheid in geschrifte. Tegen hem was een gevangenisstraf van dertig maanden en een boete van een honderdduizend gulden geëist. Het OM is het zowel op feitelijke als op juridische gronden niet met de uitspraak van de rechtbank eens.

Meteen na de vrijspraak van Riem hebben de drie grindbaggerbedrijven die Riem zouden hebben omgekocht, een dagvaarding ontvangen om op 10 oktober voor de rechtbank in Maastricht te verschijnen. Zowel de bedrijven als hun directeuren worden ervan beschuldigd steekpenningen te hebben betaald in ruil voor gunsten die Riem hun als gedeputeerde voor ontgrondingszaken zou hebben verleend.

Volgens Ch. Noordhuis, die als advocaat van het baggerconsortium Panheel BV optreedt, moet er sprake zijn van een misverstand.