Moeder verkoopt Nederlandse dochter; Effectenbeurs bekijkt koers Credit Lyonnais

AMSTERDAM, 20 APRIL. De Amsterdamse effectenbeurs bekijkt of er sprake is geweest van een verdachte koersstijging bij de aandelen van Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN). Als dat het geval is moet een officieel onderzoek worden ingesteld naar mogelijk misbruik van voorinformatie.

De noodlijdende Franse staatsbank Crédit Lyonnais meldde giseravond dat zij met verschillende partijen over verkoop van haar meerderderheidsbelang in CLBN praat. Eerder op de dag had de koers van de aandelen CLBN opnieuw een onverwachte sprong omhoog genomen. “Wij kijken continu naar koersbewegingen, zeker wanneer die gevolgd worden door mededelingen over biedingen of andere koersgevoelige informatie”, aldus een beurswoordvoerder vanochtend.

De koers steeg gistermorgen bij oplopende omzetten met zeven gulden naar 56 gulden, het hoogste niveau in twaalf maanden. Vervolgens viel de koers aan het slot terug naar 53,90 gulden. Afgelopen donderdag was de koers zonder aanwijsbare oorzaken en in een drukke handel ook al een paar gulden gestegen.

Crédit Lyonnais bezit bijna 95 procent van de aandelen van CLBN. De rest van de aandelen wordt op de beurs verhandeld. Een beleggingsanalist schat dat de bank (31 miljard balanstotaal) ongeveer 600 miljoen gulden waard is. Vorig jaar steeg de netto winst van CLBN met 43 procent naar 43 miljoen gulden.

De belangrijkste kandidaten voor de overname van het meerderheidsbelang zijn de Nederlandse VSB Bank - een dochter van de Nederlandse-Belgische bank en verzekeraar Fortis - en de Generale Bank, de grootste bank van België. “Het nieuws uit Parijs is heel vers. Wij zijn geïnteresseerd, maar wij zijn op dit moment niet in onderhandeling”, zegt een woordvoerder van Fortis. Ook de Generale Bank laat weten belangstelling te hebben voor het Nederlandse kantorennetwerk (ongeveer 90 vestigingen) van CLBN. De Belgische bank had vorig jaar belangstelling voor F. van Lanschot Bankiers in Den Bosch, maar viste achter het net.

Bestuurder T. de Leeuw den Bouter van de Dienstenbond CNV heeft een duidelijke voorkeur voor verkoop van de bank aan Fortis. “Met Fortis hebben wij als vakorganisatie goede betrekkingen. Bij de Generale Bank zijn bonden niet erg geliefd. De werkgelegenheid is beter gewaarborgd bij Fortis.”

CLBN heeft enkele weken een nieuwe reorganisatie aangekondigd waarbij nog eens 600 van de 2.750 arbeidsplaatsen moeten verdwijnen. Daarover is inmiddels een conflict met de vakorganisaties ontstaan omdat CLBN het bestaande sociaal plan wil openbreken om gedwongen ontslagen mogelijk te maken. De bonden weigeren dat en willen dat CLBN de kersverse CAO toepast die door verkorting van de arbeidsweek de personele problemen moet verlichten. Door het sociaal plan open te breken zou CLBN gemakkelijker te verkopen zijn, zo wordt in werknemerskringen geredeneerd.