Licht herstel dollar tegenover yen en mark

AMSTERDAM, 20 APRIL. De opwaartse druk op de harde Europese munten en de yen is vanmorgen op de valutamarkt enigszins afgenomen. De koers van de Amerikaanse dollar, die gisteren daalde naar een niveau tussen de 1,51 en 1,52 gulden en in Europa sloot op 1,5180 (de laagste slotkoers ooit) veerde vanmorgen op tot 1,5350 gulden rond het middaguur. Tegenover de Japanse yen bereikte de dollar een koers van 81,90 yen, nadat de munt gisterenochtend nog onder de 80 yen noteerde.

De directe aanleiding voor de opleving van de dollar was het teruglopen van het Amerikaanse handelstekort in februari. De cijfers daarover werden gisteren openbaar gemaakt. Het Amerikaanse handelstekort liep terug van 11,95 miljard dollar in januari tot 9 miljard dollar in februari. Het bijbehorende hardnekkige tekort op de Amerikaanse lopende rekening van de betalingsbalans wordt gezien als een van de voornaamste redenen voor de zwakke dollar. In Azië bleef de dollar op de hogere koers die in New York werd bereikt.

Handelaren gingen er vanmorgen van uit dat de stijging van de dollarkoers slechts tijdelijk is, en dat de munt nog niet aan het einde is van de neergaande lijn die in januari werd ingezet. De Japanse premier Murayama zei gisteren in het Japanse Lagerhuis dat er “een groot verschil is in pijn die Japan en de Verenigde Staten lijden door de lage dollar”. Hij antwoordde op kritiek van parlementariërs dat de VS te weinig doen om de val van de dollar te stuiten en dat de lage dollar wordt gebruikt om Japan te dwingen zijn markten te openen voor Amerikaanse produkten. De heropende onderhandelingen tussen Japan en de VS over de onderlinge handel in auto's en auto-onderdelen liepen dinsdag vast. Het totale handelsoverschot van Japan met de VS bedroeg in 1994 66 miljard dollar.

De Franse franc kon vanmorgen maar licht profiteren van de afnemende opwaartse druk op de Duitse mark, ondaks het feit dat presidentskandidaat Jacques Chirac een woordenstrijd met voorzitter Jean-Claude Trichet van de Banque de France over de competentie van de centrale bank probeerde te sussen.