Libisch vliegtuig breekt sancties VN

KAIRO/ JEDDAH, 20 APRIL. Een Libisch vliegtuig vol pelgrims is gisteravond in weerwil van sancties van de Verenigde Naties naar Saoedi-Arabië gevlogen en in Jeddah geland. Egypte, dat zojuist toestemming van de VN had gekregen vliegtuigen naar Libië te sturen om pelgrims naar Saoedi-Arabië over te brengen voor de Haj, de jaarlijkse grote bedevaart naar Mekka, stelde die vluchten eerst uit. Later vertrok toch een toestel naar Libië.

Niet bekend

De Libische televisie meldde in een opgetogen bericht over de schending van het drie jaar oude vliegverbod de vlucht naar Jeddah. Een Libische televisiecorrespondent aan boord vertelde dat de pelgrims juichten “God is groter dan Amerika!” en “We antwoorden op uw oproep, o God!” toen ze op Saoedische bodem stapten. In de Libische hoofdstad gingen duizenden mensen de straat op om de aankomst van het vliegtuig te vieren. Jongeren zwaaiden met vlaggen en met portretten van Gaddafi, en schreeuwden: “Versterk de uitdaging!”

De sanctiecommissie van de Veiligheidsraad van de VN had gisteren Egypte toegestaan 6.000 Libische pelgrims naar Saoedi-Arabië te vliegen voor de Haj. Dergelijke toestemming is noodzakelijk sinds de Veiligheidsraad in 1992 onder andere een verbod om van en naar Libië te vliegen afkondigde om de Libische autoriteiten te dwingen twee verdachten van de bomaanslag op een Amerikaans passagiersvliegtuig boven Lockerbie (1988) voor berechting uit te leveren. De luchtvaartmaatschappij EgyptAir liet vanochtend echter weten deze vluchten uit te stellen in afwachting van een reactie van de Veiligheidsraad. Na ruggespraak met de VN vertrok later toch een vliegtuig naar Tripoli.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken had er gisteren nog bij Middenoosterse regeringen op aangedrongen Libische toestellen geen toestemming te geven over hun grondgebied te vliegen of er te landen. De Egyptische luchtvaartautoriteiten weigerden vandaag te bevestigen of te ontkennen dat het toestel het Egyptische luchtruim heeft gebruikt. (Reuter, AFP, AP)