Kronkeltakken

De redacteur die in de krant van 14 april schreef over 'kronkelwilg' heeft de paasklok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.

Om te beginnen is Korylis een geheel foutieve spelling als Córylus bedoeld wordt. Dan wordt die plant vergeleken met de 'den' voor Kerst. Met Kerstmis gebruikt men sparren en geen dennen. Overigens heet Córylus hier gewoon hazelaar. De variëteit Córylus avellana c.v. contórta heeft inderdaad gedraaide takken maar is dus niet “gewoon een kronkelwilg” maar een kronkelhazelaar. Een andere heester met gedraaide takken is de wilg Salix matsudána var. tortuósa en die mag dus met recht kronkelwilg genoemd worden.

In dezelfde krant sloeg Florine Boucher de plank een beetje mis door voor Pasen een recept te geven met de appel Cox Orange Pippin. Dit ras is minder geschikt voor een lange bewaarperiode en wordt dus vooral verkocht van oktober tot januari. Met Pasen zal deze appel nagenoeg nergens verkrijgbaar zijn.

    • B. van de Bospoort