Kinderagenda

Boekieboekie

Heb je wel eens door een boek gelopen.... dat kan want de tentoonstellingsruimte van het Centrum voor Beeldende Kunst is omgetoverd tot een groot sprookjesboek. Oude en nieuwe, bekende en onbekende sprookjes komen hier tot leven. Zes kunstenaars hebben speciaal voor deze tentoonstelling tekeningen gemaakt van bijvoorbeeld de heksenkeuken, de kabouterkamer en de prinsessen-W.C. Ook liggen er Lolly-schoentjes, maar om te voorkomen dat iedereen er aan gaat likken, zijn de schoentjes veilig in een kistje gestopt. En er is het BoekieBoekie-Mobiel, vroeger een Russische zeecontainer, maar nu een schrijf- en tekenplaats voor kinderen. De buitenkant is samen met kinderen beschilderd met grote kleurige sterren, kom je dichterbij dan zie je dat de sterren letters zijn uit 14 verschillende talen. Centrum voor Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam. Rondleidingen elke wo en za 14u. Artoteek Rijnmond, Centrum Beeldende Kunst, Nieuwe Binnenweg 75, Rotterdam. Inl 010-4360288.

Museumweekend 22 en 23/4

Dit hele weekend zijn de meeste musea gratis te bezoeken en ook voor kinderen zijn er speciale evenementen bedacht en rondleidingen georganiseerd, we hebben de leukste voor je uitgezocht.

In januari spoelden twee potvissen aan bij het strand in Scheveningen en nu kan je op de binnenplaats van het Natuurhistorisch Museum de enorme geraamtes zien. Ook mag je een kijkje nemen in het 'maceratiegebouw', een speciaal ingerichte ruimte voor het ontleden en schoonmaken van dode dieren. En er wordt verteld over het leven van de potvis: hoeveel zijn er nog, wat eten ze en waarom gaan ze dood op het stand terwijl het toch geen vissen zijn maar zoogdieren. En als je nog veel meer skeletten wil zien van bijvoorbeeld orka's,vinvissen, dolfijnen, zeerobben en een walrus dan zijn speciaal voor dit weekend ook de magazijnen geopend. Open za en zo 12-17u. Natuurhistorisch Museum, Raamsteeg 2, Leiden. Inl 071-143844.

Mevrouw Pardon' krijgt al jaren mooie kaarten van een vriendin die vaak het Dordrechts Museum bezoekt. Zo heeft ze bijvoorbeeld kaarten van 'De vismarkt' van Albert Cuyp (17de eeuw) ontvangen en van een ander schilderij van Cuyp waarop Orpheus muziek maakt voor de dieren. Die schilderijen wil ze wel eens in het echt zien. Daarom nodigt het museum mevrouw 'Pardon' en kinderen van 8 tot 12 jaar uit voor een rondgang en mag je samen met je ouders een speciale opdracht vervullen. Open za 10-17u en zo 13-17u. Dordrechts Museum, Museumstraat 40. Inl 078-134100.

Vuilnismannen reizen met je mee naar de 24ste (!) eeuw tijdens de tentoonstelling 'Niet vies van vuilnis' en verder kan je je eigen sieraden of kleding van afvalmateriaal maken, is er een modeshow van die sieraden en kleding en worden er spannende en gekke verhalen voorgelezen over vuilnis. Voor kinderen van 6-12 jaar. Open za 10-17u en zo 13-17u. Museum De Dubbelde Palmboom, Voorhaven 12, Rotterdam.

'Loop eens op een andere voet'. Omdat zondag ook de marathon van Rotterdam gelopen wordt is er voor kinderen van alles te doen in het Schielandhuis, zo kan je je eigen pantoffel maken en kan je hem meebrengen en versieren. Ook worden er verhalen en sprookjes voorgelezen waarin schoenen een belangrijke rol spelen en is er een speciale kinderrondleiding door het museum. Voor kinderen van 6-12 jaar. Open za 10-17 en zo 13-17u. Museum Het Schielandhuis, Korte Hoogstraat 31, Rotterdam. Inl 010-2176714.

Indiase maharadja's gingen op hun verjaardag op een van de grote schalen van een weegschaal ziten, aan de andere kant werden dan net zo lang zakken goud gestapeld tot de weegschaal in balans was. Zo liet de maharadja bepalen hoeveel goud hij waard was - goud dat hij daarna aan arme mensen gaf. Zondag middag is elk kind in het Penningkabinet een Indiase maharadja die zijn verjaardag viert. Hij/zij wordt als een vorst gekleed en op een grote weegschaal plechtig gewogen door een Indiase waagmeester en zijn assistenten. Daarna krijg je een certificaat waarop staat wat je waard bent. Zo 12-17u. Op zaterdag worden er verhalen verteld over geldwegers en valsemunters en mag je ook 'spelen' met oude en moderne precisieweegschalen. Za 10-17u en zo 12-17u. Rijksmuseum Het Konklijk Penningkabinet, Rapenburg 28, Leiden. Inl 071-120748.

Strand

Duizenden leerlingen uit de groepen 6 en 7 van de basisschool trekken er donderdagmiddag 27 april op uit om de stranden schoon te maken van zwerfvuil. Eerst krijg je een lespakket, waarin wordt verteld waar al dat afval vandaan komt. Zo spoelt er in de herfst en winter door de sterke westenwind veel scheepsafval aan: motorolie, flessen, jerrycans, touw, lampen en keukenafval. En in de zomer ligt het strand na een warme dag vaak bezaaid met blikjes, plastic zakken, flesjes en ijspapiertjes. De bedoeling is dat je niet alleen het strand opruimt maar ook nadenkt hoe dat allemaal voorkomen kan worden. Inl Secretariaat van de Landelijke Strandschoonmaakdag, p/a Stichting Samenwerkende Nederlandse Kust VVV's, Postbus 458, 2260 MG Leidschendam. Inl 070 - 3705305.

Kunst jr. Festival

Zeventig dans, theater en muziekvoorstellingen voor jongeren t/m 18 jaar van bijvoorbeeld Willem Breuker en Frans Brüggen (muziek), Jeroen Henneman en Hans Dagelet (muziek/theater). Na de voorstelling kan je ook kennis maken met de dansers, musici en toneelspelers. Van 25 t/m 29 april op diverse plaatsen in 's-Hertogenbosch. Kaarten ƒ 7,50 t/m 18 jaar en volwasenen ƒ 12,50 bij bespreekbureau van het Theater aan de Parade, Parade 23, 's-Hertogenbosch 075-125125 en inl 073-155403.