'Justitie Rotterdam besprak drugs-zaak niet met Sorgdrager'

ROTTERDAM, 20 APRIL. Minister van justitie W. Sorgdrager heeft nooit met de Rotterdamse officer van justitie mr. R. de Groot over “concrete CID-zaken” gesproken toen zij vorig jaar procureur-generaal in Den Haag was.

Wel heeft Sorgdrager begin vorig jaar, “kort na haar aantreden als PG een oriënterend gesprek” over de “algemene ontwikkelingen” bij het openbaar ministerie gevoerd met De Groot, zo heeft de Rotterdamse persofficier van justitie mr. R Gerding vanmiddag bekendgemaakt.

De Groot was op dat moment vanuit het Rotterdamse parket belast met de leiding van een operatie van politie en justitie waarbij duizenden kilo's soft drugs op de vrije markt werden doorgelaten om een drugsbende te ontmaskeren.

De mededeling van het Rotterdamse parket komt in een reactie op een bericht eerder deze week in NRC Handelsblad waarin werd gemeld dat de operatie waaraan De Groot leiding gaf “met medeweten” van Sorgdrager werd doorgevoerd. Bij de operatie, die ruim een jaar duurde, werden in totaal 20.000 kilo soft drugs op de vrije markt doorgelaten om een van de grootste drugsbazen van Rotterdam te kunnen pakken.

Eerder deze week weigerde zowel het Rotterdamse parket als de minister van justitie op de zaak in te gaan. Sorgdrager verklaarde dinsdag tegenover RTL4 dat ze zich van de zaak niets kon herinneren.

De rijksrecherche doet momenteel een onderzoek naar de gang van zaken bij het Rotterdamse onderzoek, dat sterke gelijkenissen vertoont met het onderzoek dat eind 1993 aanleiding was tot de ontbinding van het IRT Noord-Holland/Utrecht. Ook daarbij werden soft drugs op de vrije markt doorgelaten om een grote criminele organisatie te kunnen aanpakken. De methode was voor de Amsterdamse politie en justitie aanleiding het IRT te ontbinden.

In kringen van politie en justitie wordt erop gewezen dat het door die affaire vorig jaar “ondenkbaar” was om diezelfde onderzoeksmethode toe te passen zonder de hoogste justitiële instanties, zoals de procureur-generaal, daarvan op de hoogte te stellen.