Hongaarse treinen stil door staking

BOEDAPEST, 20 APRIL. Een staking in Hongarije heeft het spoorwegverkeer in het land grotendeels platgelegd. Aan de acties die vannacht begonnen zijn, doen bijna 30.000 spoorwegbeambten mee. Dit is de eerste keer in ruim negentig jaar dat het spoorwegpersoneel in het Centraaleuropese land het werk voor onbepaalde tijd neerlegt.

Directe aanleiding tot de staking vormde het mislukken van de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 60.000 spoorwegbeambten. Het overleg werd woensdag afgebroken omdat de werkgevers vasthouden aan hun plannen de bestaande inspraak van de vakbonden bij het opstellen van de dienstroosters te schrappen. Het personeel wil verder meer loon.

De staking dreigt voor een enorme chaos te zorgen. De vakbonden zijn weliswaar bereid een nooddienstregeling te laten werken waarmee 15 procent van de binnenlandse personen- en goederentreinen blijft rijden, maar het internationele treinverkeer en het transport van post zijn volledig stilgelegd.

Een verzoek van de Hongaarse spoorwegen (MAV) de staking illegaal te laten verklaren, is door de rechter afgewezen. MAV schat de economische schade van de acties op 700 miljoen forint (9 miljoen gulden) per dag. (DPA/ANP)