Dement maar niet geheel onzelfstandig

WEESP, 20 APRIL. De wandelclub staat op het punt te vertrekken. Weer of geen weer, iedere woensdag trekken tien demente bejaarden “net als vroeger de paden op”. In een ander deel van het verpleeghuis Hogewey zijn tien bejaarden, die een Indonesiche achtergrond hebben, een rijsttafel aan het bereiden. In de kamer naast hen zitten tien dames “heel voorzichtig aardappelen te raspen” en kool schoon te maken. Zij vormen samen de huiselijke woongroep en wijden zich op woensdag de hele middag aan de stampot.

Verpleeghuis Hogewey in Weesp is uitgeroepen tot winnaar van de tweejaarlijkse trofee van de International Hospital Federation met het innovatieve project 'Kleinschalig wonen met leefstijl voor dementerende ouderen'. Directeur W. Teunissen: “We wilden naast de dementie ook de gezonde kant van de bewoners benadrukken. Stapje voor stapje zijn we ons, door middel van de familie van de bewoners, gaan richten op de wensen van de ouderen.” Het project resulteerde in vijftien woongroepen die bestaan uit ouderen met dezelfde leefstijl. Zo bestaat een 'Amsterdamse groep' maar ook een 'streng religieuze' groep. Iedere woongroep heeft een 'eigen huis' en zorgt zo veel mogelijk, onder leiding van drie vaste (leerling-)verpleegkundigen, voor haar eigen bestaan. De centrale diensten kregen de opdracht hun werk te delen met de bewoners en het grote magazijn van voedsel en hulpmiddelen werd afgeschaft. Bewoners doen zelf de was, doen zelf boodschappen in de supermarkt binnen het verpleeghuis, en bepalen zelf of ze 'thuis' eten of 'uit eten gaan' in het restaurant van Hogewey. Door het bewuster aanschaffen van middelen werd zelfs een zuiniger inkoopbeleid bereikt.

Enkele personeelsleden vreesden met deze verzelfstandiging van de bewoners hun baan kwijt te raken maar wennen langzamerhand aan het idee. Het samenwerken met demente bejaarden vergt tijd, maar door de bemoeienis van bewoners werd de kok uit de gaarkeuken bijvoorbeeld 'patissier'. En toen de Gooische groep onlangs de huiswijn afkeurde vond men het maar wat leuk om eens wat wijnkelders af te gaan.