Dammer Scholma alleen op kop

STADSKANAAL, 20 APRIL. Ruim zes uur, twee tijdnoodfases, een misrekening van Hein Meijer en een ingreep van hoofdarbiter Thom Nobbe had Auke Scholma nodig om in de tiende ronde van het NK dammen alleen aan de leiding te komen. Mede-koploper Gérard Jansen kwam tegen naamgenoot Hans Jansen niet verder dan een puntendeling.

De tiende ronde kon het NK een beslissende wending geven met de confrontaties tussen de beide koplopers en hun directe achtervolgers. Eén duel leverde inderdaad een spraakmakende en spannende ontknoping op. De twee Jansens hadden de helft van de tijd minder nodig dan Meijer en Scholma. Vanuit een voorzichtig opgezette opening probeerde Gérard in het gevorderde middenspel met een offercombinatie een doorbraak te forceren, maar die kon Hans eenvoudig weerleggen. Na 44 zetten kwamen beide spelers remise overeen.

Heel wat spannender was het andere topduel, waarin Scholma aanvankelijk via omtrekkende bewegingen de stelling van Meijer onder druk probeerde te zetten. De eerste tijdnoodfase overleefden beiden zonder ernstige ongelukken, maar in het vijfde speeluur leek Scholma toch vat op de stelling te krijgen.

Meijer moest in elk geval zoeken naar de beste verdediging. Toch had hij op verschillende momenten vrij eenvoudig naar remise kunnen afwikkelen. Dat liet de Amsterdammer echter achterwege. Scholma stuurde in die fase duidelijk aan op winst. Dat leverde in het zesde uur een uiterst spannende en vreemde ontknoping op.

Beide spelers hadden vrijwel alle tijd al gebruikt, toen Meijer meende door een schijfoffer naar dam te kunnen doorbreken. Scholma had daar een prachtig antwoord op, zodat de Amsterdammer de hem resterende paar minuten nodig had om een niet verliezende variant te vinden. Met beide vlaggen op vallen vlogen de handen van beide spelers over het bord, tot de vlag van Meijer als eerste viel.

Bij het in kaart brengen van de enerverende slotfase kwamen de problemen. Meijer moest aantonen ten minste 75 zetten te hebben gedaan, maar in de vier om één-stand faalde de herinnering. Ook Scholma had moeite met de reconstructie en na een goed kwartier greep hoofdarbiter Nobbe in. Hem was duidelijk dat de 75 zetten niet waren gehaald en dus verklaarde hij de partij voor Scholma gewonnen. Terecht zoals later bleek. Want met veel zoekwerk werd het juiste partijverloop alsnog gevonden. Meijer was niet verder gekomen dan 71 zetten. (ANP)