Bosnische Serviërs doen inval VN-depots Sarajevo

SARAJEVO, 20 APRIL. Bosnisch-Servische soldaten zijn gisteren twee wapendepots van de Verenigde Naties bij Sarajevo binnengedrongen. Ze negeerden waarschuwingsschoten van Oekraïense en Franse VN-troepen en vuurden vanuit de depots mortiergranaten af op de Bosnische hoofdstad.

De VN-depots bevatten zware wapens van zowel Bosnische Serviërs als moslims, die rondom Sarajevo opgesteld stonden. Na een aanval met een mortiergranaat op een markt in Sarajevo waarbij ruim zestig doden vielen stemden de Bosnische Serviërs en de moslims er onder zware internationale druk mee in hun wapens rondom Sarajevo onder toezicht van de VN te stellen. De Bosnische Serviërs hebben sindsdien verscheidene malen wapens uit de depots gehaald. Dat was echter nog niet gebeurd sinds het drie maanden geleden overeengekomen staakt-het-vuren, dat op 30 april eindigt.

Gisteren werd ook een VN-vliegtuig op weg van de Kroatische hoofdstad Zagreb naar Sarajevo gedwongen terug te keren toen de Bosnische Serviërs zeiden “de veiligheid van het toestel niet te kunnen garanderen”, omdat er burgers aan boord waren. De Bosnische Serviërs willen dat de VN geen burgers met een Bosnisch paspoort meer meenemen. De VN vervoeren regelmatig burgers van en naar Sarajevo, die daarvoor een speciale vergunning van de Bosnische regering moeten hebben.

Bestuurders van de stad Sarajevo hebben de bevolking opgeroepen rekening te houden met een hervatting van de artilleriebombardementen vanaf volgende maand. Gisteren heeft de politie cafés en restaurants aangeraden niet langer klanten op terrasjes te bedienen en de sluitingstijd van tien uur 's avonds strikt te respecteren.

De Veiligheidsraad van de VN heeft de strijdende partijen in Bosnië gisteren in een resolutie opgeroepen de VN-troepen te respecteren en het eens te worden over een verlenging van het bestand. De Raad besprak ook het Franse ultimatum, dat de VN binnen 48 uur de veiligheid van de VN-troepen in Bosnië moet hebben verbeterd om een terugtrekking van de Franse troepen te voorkomen. Frankrijk stelde het ultimatum nadat vorig weekeinde een Franse 'blauwhelm' door een scherpschutter werd gedood. De Raad heeft de secretaris-generaal van de VN, Boutros-Ghali, gevraagd in aanvullende maatregelen te voorzien. Het Franse kamp in Sarajevo werd gisteravond laat getroffen door een granaat. Daarbij werden enkele voeruigen beschadigd.

De aanklager van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, Richard Goldstone, heeft gisteren verklaard dat de documenten die een lid van de Servische geheime dienst enkele maanden geleden presenteerde over de betrokkenheid van de Servische president Milosevic bij oorlogsmisdaden in Bosnië, “geen enkele bewijs leverden en van geen enkele verdere waarde waren”. De Serviër, Cedomir Mihailovic, kwam met behulp van een Nederlands visum naar het tribunaal en presenteerde daar papieren, waaruit zou blijken dat Milosevic zelf opdracht zou hebben gegeven tot de vorming van concentratiekampen in Bosnië.