Bij brand in loods drie mannen van brandweer gedood

AMSTERDAM, 20 APRIL. Bij een brand in Amsterdam-Noord zijn gisteravond drie brandweerlieden om het leven gekomen. De brand werd omstreeks negen uur ontdekt in een loods. Waarschijnlijk zijn de drie slachtoffers bij het binnengaan van het pand door oplaaiend vuur verrast, aldus een woordvoerder van de brandweer. De lichamen van de slachtoffers zijn inmiddels geborgen.

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. De politie arresteerde gisteravond drie mannen, die tegenover de plaats van de brand kartonnen dozen in brand hadden gestoken. Tot nu toe is er volgens een woordvoerder van de politie geen enkele aanwijzing dat ze iets met de brand te maken hebben.

Zeker 120 brandweerlieden met dertig brandweerwagens en twee blusboten bestreden de brand, die zich snel uitbreidde. De drie omgekomen brandweermannen waren, voorzien van beademingsapparatuur en een blusstraal, het pand binnengegaan om te onderzoeken of er nog mensen in het gebouw waren. Ploeggenoten van het drietal verklaarden later opeens een sterk sissend geluid te hebben gehoord, waarna het pand in een enorme vuurzee veranderde. Van explosies is geen sprake geweest.

Volgens brandweercommandant H. Ernst werden onmiddellijk alle materieel en manschappen gemobiliseerd, met als eerste doel de collega's uit het vuur te redden. “Naarmate de tijd verstreek, werd het vermoeden dat dat een kansloze actie was steeds groter”, aldus de commandant. Het vermoeden werd bevestigd nadat de brandweer het nog steeds brandende gebouw had geventileerd om de rook te verdrijven. De identiteit van de slachtoffers is nog niet vrijgegeven.

Commandant Ernst werd op de persconferentie geflankeerd door een zichtbaar geëmotioneerde burgemeester S. Patijn, die halsoverkop uit een feestvierend Olympisch Stadion naar Amsterdam-Noord was vertrokken.