Beurs schrikt van berichten rond ABN Amro

AMSTERDAM, 20 APRIL. ABN Amro ging vanochtend onderuit op de Amsterdamse effectenbeurs na de mededeling van bestuursvoorzitter J. Kalff dat het bankconcern de eerste twee maanden van 1995 slecht gedraaid heeft. De koers daalde na het middaguur met 1,30 naar 58,70 gulden.

AMSTERDAM De uitglijder van ABN Amro was vanochtend de grootste verrassing op de beurs. Maar ABN Amro-bestuursvoorzitter Kalff had daar wel een verklaring voor. Volgens hem waren de ontwikkelingen op de internationale valuta- en effectenmarkten “niet bijzonder gunstig”. In tegenstelling tot vorig jaar. De grootste bank van Nederland handhaaft haar in het jaarverslag gedane uitspraak, dat het gezien een groot aantal onzekerheden nog te vroeg is voor een concrete uitspraak over het resultaat van 1995.

Niettemin werd er druk gehandeld in ABN Amro. De omzetten waren fors: terwijl er op een gemiddelde beursdag een miljoen stukken ABN Amro verhandeld worden, waren dat er alleen al in de ochtend 1,3 miljoen. De grootste bank van Nederland stond alleen op het Damrak, want de overige financiële waarden gingen omhoog. Aegon boekte 0,80 gulden winst op 117,80, ING won twee dubbeltjes op 79,60 en Fortis Amev, dat mogelijk Credit Lyonnais Bank Nederland (CLBN) overneemt, won dertig cent op 78,80. CLBN zelf boekte op de lokale markt een forse winst dankzij de berichten dat de Franse moederbank de Nederlandse dochter te koop aanbiedt. Het fonds steeg 4,10 gulden tot 58,00 gulden.

De beurs vertoonde al met al wat meer activiteit dan de afgelopen dagen toen beleggers door een dalende dollarkoers een afwachtende houding aannamen. De dollar noteerde na het dieptepunt van gisteren, vandaag rond het middaguur twee centen hoger op 1,53 gulden. In het kielzog daarvan werden ook de koersen meegesleept. De beursbarometer AEX noteerde rond het middaguur 1,69 punt hoger op 406,03 punten.

De hogere dollar was onmiddellijk van invloed op de koers van een aantal internationale fondsen. Koninklijke Olie steeg 1,80 gulden tot 185,60, Philips won twee kwartjes op 55,20 en KLM ging twee dubbeltjes omhoog tot 46,20.

Op de obligatiemarkt was de stemming minder positief. De meeste leningen leverden licht in. De dertigjarige staatslening stond tegen het middaguur een dubbeltje lager.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York hebben gisteren een behoorlijke winst geboekt. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 28,36 punten tot 4207,49 punten, wat dichtbij het van 13 april daterende record ligt. Niet in de laatste plaats was de stijging te danken aan de dollarkoers, die omhoog ging met ongeveer twee cent.

De stijging van de beursindex was ook het gevolg van de goede winstcijfers van enkele in de index opgenomen bedrijven die woensdag hun kwartaalcijfers bekendmaakten. De vermindering van het Amerikaanse handelstekort in maart met een kwart werd over het algemeen ook goed ontvangen.

De dollar zat tegen het einde van de handel in New York op 1,5355. Dat was ruim twee cent hoger dan de 1,5145 van dinsdag. De koersstijging was het gevolg van grote aankopen door enkele Amerikaanse investeringsbanken.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio sloot voor de tweede achtereenvolgende dag hoger. De Nikei-index voor 225 fondsen steeg met 266,98 punten naar 16.643,06 punten.