Angst na ernstigste terreuraanslag in VS'

WASHINGTON, 20 APRIL. Journalisten die gisteren na de aanslag in Oklahoma het Witte Huis in Washington binnengingen, moesten voor het eerst hun papieren lunchzak laten doorlichten met röntgenstralen.

Voor alle federale kantoren in Washington stonden speciale veiligheidsagenten en rijen ambtenaren die hun pasjes controleerden. Ook het Capitool en de kantoorgebouwen van Congresleden werden extra bewaakt. Overal stonden bomsnuffelhonden.

Het is nu vrijwel zeker dat de grote, brede weg voor het Witte Huis definitief voor alle verkeer zal worden gesloten. Het Witte Huis zal dan niet meer zichtbaar zijn voor passerende automobilisten, als publiek goed en nationale trots. “Wat eens ondenkbaar was, wordt nu vanzelfsprekend”, liet een overheidsfunctionaris weten. Want wat in Oklahoma gebeurde, kan zeker plaatshebben in Washington.

Een van de ratio's achter terrorisme - vermoord er één om miljoenen angst aan te jagen - heeft gewerkt in Amerika. De terreuraanslag, de ernstigste op Amerikaanse bodem, heeft meer angst gezaaid dan de bomaanslag op het World Trade Center twee jaar geleden in New York, waar de bewoners in de ogen van de Amerikanen toch al onverantwoorde risico's lopen. Bij die aanslag kwamen zes mensen om het leven. “Terror in the Heartland”, heet de televisieverslaggeving van CNN dreigend.

Als een terreurbom zelfs een afgelegen plaats als Oklahoma kan treffen, dan worden alle Amerikanen bedreigd. Over heel Amerika klonken gisteren sirenes van bomopsporingsdiensten. Federale gebouwen in Oregon, New York, Delaware, Omaha en Los Angeles en het stadhuis van Boston werden ontruimd op grond van meldingen dat er bommen zouden zijn geplaatst.

In Washington werd de straat voor het hoofdbureau van de FBI afgezet wegens een bomalarm. Een federaal gerechtshof moest tijdelijk worden ontruimd en voor het Hooggerechtshof werd extra gecontroleerd. Ouders maken zich zorgen over kinderen die ze achterlaten in federale kantoorcrèches.

Pag.5: FBI zoekt daders in sfeer Midden-Oosten

Specialisten raden de burgers al aan om waakzamer te zijn op verdacht gedrag. Op de televisie zijn cynische Amerikanen te zien. “Je gaat je afvragen wat zekerheid in het leven is”, zei een man. “Ik had altijd al gedacht dat we kwetsbaar waren, u niet?”, vroeg een ander. De culminatie was de van emotie trillende Clinton die beloofde dat hij dit niet zou toelaten in de toekomst.

“Normaal is terrorisme wat anderen overkomt”, zei de terreurspecialist Stephen Sloan gisteren voor de televisie. “Maar nu heeft het het geïsoleerde Midden-Westen bereikt. Dat zal schokgolven in Amerika veroorzaken. De terroristen hebben ongetwijfeld ook Oklahoma uitgekozen omdat men er in dichterbevolkte gebieden meer op is voorbereid.”

De FBI zoekt de schuldigen vooral in de richting van het Midden-Oosten. Amerika heeft inmiddels al geschiedenis gemaakt als doelwit. Radicale moslims hebben organisaties opgebouwd in het westen en het zuidwesten, waar ze minder opvallen. In Oklahoma was vorig jaar een conferentie van moslims, waaraan ook vertegenwoordigers van extreme organisaties zoals Hamas en Islamitische Jihad deelnamen.

De ingestorte voorgevel en vloeren doen denken aan eerdere opzettelijke autobomexplosies voor Amerikaanse gebouwen in Libanon. In 1983 werden 337 Amerikaanse mariniers gedood bij een autobomexplosie in een kamp in Libanon. De Amerikaanse ambassade in Beiroet werd in 1984 vernield door een autobom. In 1988 stortte een Boeing van PanAm met 259 passagiers, onder wie 188 Amerikanen, door een bomontploffing neer boven Schotland; van deze aanslag wordt Libië verdacht.

Pas twee jaar geleden arriveerde de terreur op het Amerikaanse vasteland toen een Pakistaan twee CIA-agenten doodschoot terwijl ze in hun auto voor het stoplicht vlakbij hun kantoorgebouw in Langley wachtten. Twee jaar geleden ontplofte een auto vol explosieven in de kelder van het New-Yorkse World Trade Center, waarbij vijf doden en vele gewonden vielen.

De autobom onder het World Trade Center was ook bijna een halve ton in gewicht. De explosieve stoffen waren gemaakt uit overal verkrijgbare kunstmest gemengd met olie. Een expert in explosieven in een naburig kantoor van de FBI hoorde de explosie en concludeerde meteen dat het om een autobom ging. Dergelijke wapens zijn ook gebruikt door 'drugs-terroristen' in Colombia (1989 en later) en bij de aanslag op een joods centrum in Buenos Aires (1994).

Vier daders van de bomaanslag op het World Trade Center twee jaar geleden zijn al veroordeeld. In New York vindt nog een proces plaats tegen sjeik Omar Abdel-Rahman, die verdacht wordt van het aanzetten tot de bomaanslag, en medewerkers van hem. Een vermoedelijke hoofddader werd in Pakistan gearresteerd en zit gevangen in New York in afwachting van berechting. Het gaat om een generatie moslim-activisten die zelf door Amerika zijn geholpen in de strijd tegen de Russische bezetters van Afghanistan. “Wij krijgen de schuld van de ellende in de wereld of voor het feit dat we de ellende in de wereld niet oplossen”, zei terreurdeskundige Brian Jenkins gisteren.

Het gevolg zal zijn dat er nog meer betonnen bloembakken, nog meer fouilleringen, nog meer geplastificeerde identiteitsbewijzen en straalapparaten zullen komen en geüniformeerden die op agressieve toon 'May I Help You, Sir?' roepen. En voor veel onschuldige Arabieren wordt het internationaal reizen of het betreden van Amerikaanse gebouwen nog moeilijker.

    • Maarten Huygen