Amerikaanse kranten gaan massaal op Internet

ROTTERDAM, 20 APRIL. Acht van de grootste Amerikaanse krantengroepen hebben een joint venture gevormd om hun kranten via het wereldomvattende computernetwerk Internet te verspreiden, zo heeft onder meer de Financial Times vanmorgen gemeld.

De nieuwe joint venture, die de naam New Century Network (NCN) draagt, is gezamenlijk eigendom van Advance Publications, Cox Newspapers, Gannet, The Hearst Corporation, Knight-Ridder, Times Mirror, Tribune en de Washington Post. De bedrijven zijn eigenaar van in totaal 185 Amerikaanse kranten met een totale zondagoplage van meer dan 23 miljoen exemplaren. Zij zijn van plan al hun kranten, met uitzondering van de kleinste, de komende drie jaar via Internet toegankelijk te maken.

De joint venture moet kranten met uiteenlopende oplagen helpen diensten via computernetwerken aan te bieden. “Deze actie onderstreept dat kranten serieuze spelers willen zijn op het gebied van computernetwerken,” aldus Robert Erburu, voorzitter en managing director van Times Mirror. “Door het ontwikkelen van lokale diensten via computernetwerken en door hen via NCN met elkaar te verbinden, zullen kranten een groot nationaal publiek bereiken. Ze worden ook attractievere partners voor ondernemers op het terrein van technologie en andere uitgevers die via computernetwerken actief zijn.” In de VS zijn nagenoeg alle kranten regionale uitgaven.

Veel kranten van de deelnemende groepen zijn op dit moment al op Internet aanwezig, maar slechts de San Jose Mercury News biedt een volledig elektronisch dagblad op Internet. Op commerciële computernetwerken als CompuServe, Prodigy en America Online zijn al meer elektronische versies van kranten beschikbaar. Bij deze commerciële netten bestaan echter goede regelingen voor de betaling. Dit is op Internet nog niet het geval. De samenwerking in de nieuwe joint venture is er onder meer op gericht een systeem te ontwikkelen om het gebruik van de kranten via Internet in rekening te brengen.