VS: Geen Navo-veto Moskou

WASHINGTON, 19 APRIL. President Bill Clinton heeft gisteren gezegd dat Moskou geen vetorecht heeft over de uitbreiding van de NAVO. “We kunnen en we moeten geen enkel land een vetorecht geven over de uitbreiding van de NAVO als het overigens goed is om zoiets te doen”, zei hij gisteren tijdens een persconferentie in het Witte Huis. De Russische president, Boris Jeltsin, heeft zich steeds luider uitgesproken tegen uitbreiding van de NAVO.

Op 9 mei zal Clinton in Moskou de 50-jarige herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog bijwonen. Ondanks het optreden van de Russische militairen in Tsjetsjenië zal hij een militaire optocht bijwonen om de Russische veteranen van de Tweede Wereldoorlog te eren.

Volgens Clinton is het ook niet in het Russische belang zich te houden aan het contract tot levering van twee lichtwaterkernreactoren aan Iran. Amerika heeft totnogtoe tevergeefs geprotesteerd tegen deze voorgenomen leverantie, waardoor kerntechnologie aan Iran wordt overgedragen. Clinton zei te hopen dat hij Jeltsin alsnog kan overreden.

Clintons avondpersconferentie gisteren was de eerste sinds de Republikeinse meerderheid in het Congres is aangetreden. Twee van de drie nationale televisienetten besloten af te wijken van het gebruik en de persconferentie niet live uit te zenden. Diezelfde netten zonden anderhalve week geleden de toespraak van de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Newt Gingrich, niet uit.

Clinton probeerde gisteren tijdens het reces van het Congres het politieke heft terug in handen te nemen nadat de Republikeinse Congresleden drie maanden het politieke nieuws hebben gedomineerd met hun nieuwe wetsvoorstellen. Clinton kwam met een openingspleidooi voor samenwerking tussen de partijen. Hij bekritizeerde de door het Huis van Afgevaardigden aangenomen plannen tot hervorming van de bijstand. Ze zouden niet tot werk aanzetten en “kinderen straffen voor de fouten van hun ouders”. Hij prees een Republikeins voorstel tot bijstandshervorming van voor de verkiezingen vorig jaar. Hij zei te hopen dat hij in juli een definitieve, verbeterde wet met steun van beide partijen zou kunnen tekenen.