Veerbootkapitein mag niet zonder loods naar Jersey

ST. HELIER, 19 APRIL. De scheepvaartautoriteiten van het Britse Kanaaleiland Jersey hebben de kapitein van de veerboot die afgelopen maandag met 300 passagiers aan boord leksloeg op rotsen vlakbij het eiland, verboden nog langer zonder loods de haven van St. Helier te naderen of te verlaten.

Een onderzoek moet uitwijzen of de kapitein, die volgens verklaringen te lang achter elkaar zou hebben gewerkt, fouten heeft gemaakt met een boot vol dagtoeristen, voornamelijk Duitsers. De kapitein nam na het verlaten van de haven van St. Helier een kortere weg langs een rotspartij, die op de route naar het eiland Sark een tijdsvoordeel oplevert van vijf minuten. Veerboten nemen de kortere route bij hoog water vaker. Eilandbewoners zagen de boot dit keer dichter bij de rotsen komen dan gewoonlijk. Passagiers aan boord hoorden een zware klap gevolgd door een schurend geluid. De catamaran maakte daarna snel water, de passagiers moesten het schip verlaten. Daarbij vielen ruim dertig gewonden, van wie 21 nog in het ziekenhuis liggen. In de linkerdrijver van de catamaran, die gisteren bij hoog water op het strand werd gezet, is een scheur van ruim twee meter geconstateerd. De eigenaar van de veerboot, het Franse bedrijf Channiland, zegt de kapitein nog volledig te vertrouwen. Zowel de Franse als de Britse scheepvaartinspecties zijn een onderzoek begonnen naar de toedracht van het ongeluk. (AFP, Reuter)