Rotterdamse politie ontsloeg in 3 jaar 17 agenten

ROTTERDAM, 19 APRIL. In de afgelopen drie jaar heeft de Rotterdamse politie 17 mensen ontslagen, drie voorwaardelijk ontslagen en twee geldboetes uitgedeeld. Dat zeiden vandaag korpschef Hessing van de Rotterdamse regiopolitie in een gezamenlijke persconferentie met burgemeester Peper en hoofdofficier De Wit van Rotterdam. In 1994 was er in 13 gevallen sprake van ongewenste contacten en in twee gevallen dubieuze contacten met een verdenking van corrruptie. In de laatste zaken kon de verdenking niet hard worden gemaakt maar werden de agenten om disciplinaire redenen ontslagen. Ook zijn er nog zeven gevallen geconstateerd van crimineel gedrag.

Volgens hoofdofficier De Wit zijn er in de afgelopen drie jaar 44 rijksrecherche-onderzoeken gestart tegen Rotterdamse politieambtenaren. De Wit stelde dat meestal geen misdrijf kon worden geconstateerd maar wel ongewenst gedrag.

Hessing waarschuwde er nog voor dat als er wordt gezegd dat er binnen het corps meer speelt dan dat er in de openbaarheid komt dat hoogstens betekent dat er van alles wordt onderzocht maar dat er alleen harde feiten naar buiten worden gebracht. Hij verwachtte in de nabije toekomst meer gevallen van ongewenst gedrag en corruptie. “Dat is een neveneffect van onze politiek van volstrekte openheid. Daarvoor hebben we ook een bureau Interne Zaken en een confidential officer aangesteld.”