Rechter in Spaanse GAL-zaak: ministerie stelde doodseskader in

MADRID, 19 APRIL. Het Spaanse ministerie van binnenlandse zaken is rechtstreeks verantwoordelijk geweest voor het oprichten en betalen van doodseskaders binnen het politie-apparaat in de jaren tachtig. Dat zegt de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzón, die gisteren veertien verdachten in de zaak rond de zogeheten Grupos Antiterroristas de Liberación (GAL) in staat van beschuldiging heeft gesteld. De GAL zou zeker 26 mensen hebben gedood van wie werd verondersteld dat ze lid waren van de Baskische millitante afscheidingsbeweging ETA.

Na maanden van onderzoek presenteerde onderzoeksrechter Garzón gisteren zijn officiële aanklachten in de GAL-affaire. Tot de verdachten behoort ondermeer Rafael Vera, die van 1983 tot vorig jaar als staatssecretaris van staatsveiligheid verantwoordelijk was voor de anti-terreurpolitiek van de achtereenvolgende kabinetten van premier Felipe González. Vera wordt ervan beschuldigd misbruik te hebben gemaakt van de geheime fondsen van het ministerie bij het financieren van de GAL. Volgens de aanklacht werd de GAL opgericht om de ETA te bestrijden “met zijn eigen wapens”, zoals moord en ontvoering.

De voormalige staatssecretaris zou ondermeer hebben meegewerkt aan de ontvoering van Segundo Marey. Deze Baskische zakenman werd eind 1983 door de GAL uit Frankrijk ontvoerd met de bedoeling hem om het leven te brengen. Uiteindelijk lieten de ontvoerders de man vrij toen bleek dat ze zich hadden vergist en dat Marey niets met de ETA te maken had.

Tot de beschuldigden behoren eveneens de vroegere directeur-generaal van staatsveiligheid Julián Sancristóbal en een voormalig socialistische leider in Spaans Baskenland, Ricardo García Damborenea. Beiden zouden de oprichters van de GAL zijn.

De aanklachten zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op de getuigenissen van twee vroegere leden van de Guardia Civil, José Amedo en Michel Domínguez. Deze werden eerder voor hun medewerking aan de GAL veroordeeld tot een totale gevangenisstraf van 108 jaar. Amedo en Domínguez, die volgens de beschuldigingen van Garzón door staatssecrataris Vera zwijggeld kregen uitbetaald, besloten eind vorig jaar volledig met het onderzoek mee te werken.

Niet bekend

    • Steven Adolf