Pulitzer Prize 1995 voor Fritz, Shields en Foote

ROTTERDAM, 19 APRIL. De journalist Mark Fritz heeft gisteren in New York de Pulitzer Prize 1995 ontvangen voor zijn reportages over het etnische geweld vorig jaar in Rwanda. Fritz is verbonden aan het persbureau The Associated Press. De Pulitzer Prize is Amerika's meest prestigieuze prijs op het gebied van de journalistiek en literatuur.

De relatief kleine krant Virgin Island Daily News uit St. Thomas won de prijs voor de journalistieke produktie die het best het algemeen belang diende, voor een serie over het verband tussen een stijging van de misdaadcijfers en corruptie in de magistratuur. De Los Angeles Times won de prijs voor de beste verslaggevende produktie voor zijn berichtgeving van de aardbeving in Kobe van 17 januari 1994. New York's Newsday kreeg twee Pulitzers, een voor investigative reporting over misbruik door de politie van pensioenen voor vervroegd afgekeurden, en een voor de columns van vaste columnist Jim Dwyer over New York City.

De Pulitzer-prijs voor fictie ging naar Carol Shields voor haar boek Stone Diaries. Het boek was in 1993 genomineerd voor de Bookerprize en kreeg vorig jaar de Amerikaanse prijs van de kritiek. Het boek is in het Nederlands vertaald onder de titel De Stenen Dagboeken. Het vertelt het levensverhaal van Daisy Goodwill, dat het verloop van deze eeuw volgt.

De zuidelijke toneelschrijver Horton Foote won de prijs in de categorie drama voor zijn stuk The young man from Atlanta. De 79-jarige Foote won eerder al twee Academy Awards voor de scenario's van de films To kill a Mocking Bird (gebaseerd op een roman van Harper Lee) en Tender Mercies uit 1983. Philip Levine kreeg de poëzieprijs voor The Simple Truth.

De historica Doris Kearns Goodwin, die eerder boeken publiceerde over de familie Kennedy en over Lyndon Johnson, won de prijs in de categorie geschiedenis met haar No ordinary Time: Franklin en Eleanor Roosevelt: The Home Front in World War II. De prijs in de categorie biografie was voor Joan D. Hedrick voor haar boek over de schrijfster van de negerhut van Oom Tom: Harriet Beecher Stowe; A Life.

De prijs voor algemene non-fictie ging naar Jonathan Weiner voor zijn boek The Beak of the Finch: A Story of Evolution in Our Time. Componist Morton Gould kreeg de muziekprijs voor zijn String Music.