Olieprijs loopt steeds verder op

NEW YORK/ LONDEN, 19 APRIL. De prijs van ruwe olie is gisteren in New York en vannacht in Azië gestegen tot boven de 20 dollar per vat. In Europa steeg de termijnprijs voor de lopende maand van Noordzee olie naar 18,55 dollar per vat. Daarmee houdt olie de stijging vast de prijsstijging van maandag.

Op de olietermijnmarkt werd de prijsstijging met name toegeschreven aan het aanbreken van de zomer in de Verenigde Staten, waar de grote automobiliteit in de zomermaanden traditioneel zorgt voor een toenemende vraag naar benzine.

De zachte winter in de VS had de prijzen gedurende het winterseizoen juist gedrukt.

Ook het besluit dat Irak vanmorgen bekend maakte om niet in te stemmen met de resolutie van de Verenigde Naties waarin het land wordt toegestaan een gelimiteerde hoeveelheid olie op de vrije markt te verkopen om de opbrengst te kunnen gebruiken voor humanitaire doeleinden, droeg bij aan de prijsdruk op de oliemarkt. Irak zei vanmorgen met niets anders in te stemmen dan een totale opheffing van het olie-embargo, dat in 1990 tijdens de Golfoorlog werd ingesteld. In de VN-resolutie wordt Irak toegestaan om voor een periode van 180 dagen voor 2 miljard dollar (3 miljard gulden) olie te verkopen, waarna elke zes maanden de situatie in Irak opnieuw door de VN wordt beoordeeld.

Het juni-termijncontract voor Noordzee-olie (Brent) steeg vanmorgen in Europa tot 18,38 dollar. Vorige week donderdag was bedroeg de prijs in Europa nog 17,62 dollar.

De voorzitter van de organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) Rilwanu Lukman zei vanmorgen blij te zijn met de recente stijging van de olieprijs, die vanmorgen leidde tot de hoogste prijs van de laatste acht maanden. De OPEC komt in juni van dit jaar bijeen in Wenen. Voorzitter Lukman zei vanmorgen dat hij geen verandering verwacht in het produktieplafond dat de aangesloten landen hebben afgesproken. Dat plafond, dat in november in Indonesië overeen werd gekomen, bedraagt 24.52 miljoen vaten per dag. (Reuter, AP, DPA)