Nintendo stapt in Britse spelletjesfabrikant

AMSTERDAM, 19 APRIL. Nintendo, 's werelds grootste producent van videospelletjes, stapt in het Britse softwarebedrijf Rare, opgericht door een gesjeesde student, dat met het spelletje Donkey Kong Country op het ogenblik 'binnenloopt'.

Het is de eerste keer dat Nintendo investeert in een buitenlandse programmatuurpartner. Het concern sloot tot nu toe alleen licentie-overeenkomsten. Hoeveel geld Nintendo voor het belang van 25 procent in Rare over heeft, is onbekend.

Rare werd zo'n tien jaar geleden opgericht door Christopher Stamper, die na een afgebroken studie met twee broers en een handjevol vrienden begon in een boerderij. Zij ontwikkelden zo'n zeventig spelletjes voor Nintendo. Donkey Kong Country is een absolute voltreffer.

Van het spelletje, waarin Donkey en Diddy Kong het opnemen tegen Nasty Kremlings om bananen, zijn sinds de lancering in november 7,4 miljoen stuks verkocht. De opbrengst beloopt ongeveer 300 miljoen pond (734 miljoen gulden).

Volgens analisten wil Nintendo voorkomen dat Rare in zee gaat met de concurrentie. Volgens Howard Lincoln van Nintendo-Amerika is het de bedoeling om Rare, dat even buiten Londen zetelt, uit te breiden. Het aantal spelletjesprogrammeurs wordt in twee jaar opgevoerd van zo'n tachtig tot 250.

Rare zit ook achter het spelletje Killer Instinct, dat speciaal is gemaakt voor de Ultra 64, de nieuwe Game Boy van Nintendo. Het bedrijf werkt ook aan een opvolger voor Donkey Kong Country. (ANP)