Navo-vluchten boven Sarajevo na beschieting

SARAJEVO/NEW YORK, 19 APRIL. NAVO-vliegtuigen hebben gisteravond waarschuwingsvluchten uitgevoerd boven Sarajevo na een mortieraanval van Bosnische Serviërs, die door Bosnische troepen met lichte wapens was beantwoord.

De gevechten vormden de ernstigste inbreuk tot nu toe op de wapenstilstand die formeel tot 1 mei geldt en al vier maanden van kracht is. De NAVO-vliegtuigen worden indien noodzakelijk te hulp geroepen om de VN-troepen op de grond te ondersteunen, desnoods met luchtaanvallen.

Frankrijk heeft de VN 48 uur de tijd gegeven om maatregelen te treffen ter bescherming van de VN-troepen in Bosnië. Gisteren vroegen de Fransen om een speciale zitting van de VN-Veiligheidsraad die zich moet buigen over de veiligheid van de blauwhelmen. De Fransen, die tien procent van de 44.000 VN-militairen in het gebied leveren, hebben gedreigd hun troepen terug te trekken als de situatie in Bosnië niet verbetert. Nederland heeft 1.700 blauwhelmen in het gebied.

De Fransen willen alleen blijven als de veiligheid verbetert, de strijdende partijen weer plaatsnemen aan de onderhandelingstafel en de wapenstilstand wordt verlengd. De regering-Balladur betrok die positie nadat in het weekeinde twee Franse soldaten in Sarajevo door sluipschutters waren gedood. De Franse regering heeft tevens verzocht om een bijeenkomst van de Contactgroep voor Bosnië, bestaande uit de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië.

De speciale afgezant van de Verenigde Naties in het voormalige Joegoslavië, Akashi, heeft er gisteren op gewezen dat landen die troepen leveren aan de VN-vredesmacht in Bosnië hun bijdragen binnenkort zullen moeten herzien. “Met incidenten als deze (met de twee Fransen, red.) denk ik dat de bijdragende landen hun positie zullen moeten herzien.” Akashi spreekt binnenkort met de strijdende partijen over verlenging van de wapenstilstand.

Inmiddels is er onduidelijkheid onstaan over de herkomst van de munitie die een van de Franse blauwhelmen fataal werd. Oorspronkelijk werd ervan uitgegaan dat de dodelijke schoten waren gelost vanuit Servische stellingen in de heuvels rondom Sarajevo. De Franse minister van buitenlandse zaken, Alain Juppé, opperde gisteren evenwel de mogelijkheid dat een Bosnische sluipschutter de dood van de Fransman op zijn geweten heeft. (Reuter, AP)