Libiërs wachten op reis Mekka

TRIPOLI, 19 APRIL. Op de vliegvelden van de Libische hoofdstad Tripoli en de havenstad Benghazi stonden vanmorgen enige honderden mensen te wachten op mogelijke vluchten naar Saoedi-Arabië. Maar onduidelijk is of er vliegtuigen beschikbaar zijn en of ze ook zullen opstijgen. De Libische leider, Muammar Gaddafi, had de afgelopen dagen gezworen dat hij zich niets zou aantrekken van het door de Verenigde Naties opgelegde vliegverbod voor Libische vliegtuigen en dat hij pelgrims door de lucht naar Mekka zou laten reizen. Maar Egypte en Saoedi-Arabië hebben tot nu toe geweigerd hun luchtruim open te stellen voor toestellen uit Libië.

De Libische televisie zond vandaag rechtstreekse beelden uit van de vliegvelden waar de pelgrims zich hadden verzameld. De pelgrims riepen pro-Gaddafi leuzen en sommigen riepen op tot “een heilige oorlog tegen het imperialisme”.

De VN legden Tripoli in 1992 zware sancties op, waaronder een vliegverbod van en naar Libische luchthavens, naar aanleiding van de weigering van Libië twee mannen uit te leveren die ervan worden verdacht betrokken te zijn geweest bij de aanslag op het Pan Am-vliegtuig in 1988 boven het Schotse Lockerbie, waarbij 270 mensen om het leven kwamen. De sancties zullen gehandhaafd blijven totdat Tripoli de twee Libiërs heeft uitgeleverd aan de Britten of de Amerikanen.

Voor vluchten met pelgrims mag volgens de bepalingen van de VN een uitzondering worden gemaakt op de sancties, mits daarvoor geen Libische toestellen worden gebruikt èn na toestemming van de VN. Gaddafi wees vorige week een voorstel van Egypte om Westerse vliegtuigen in te zetten (onder meer uit Nederland) van de hand en Tripoli heeft ook nog geen verzoek ingediend bij de VN voor pelgrimsvluchten.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken liet gisteren doorschemeren goedkeuring te zullen geven aan vluchten met Libische pelgrims naar Mekka. “De VS zullen Libische pelgrims het recht niet ontzeggen om hun religieuze plichten te vervullen”, aldus de woordvoerster van het ministerie, Christine Shelley. “Wij respecteren de tradities en praktijken van de islam volledig”, aldus Shelley. Elke rechtgeaarde moslim moet ten minste een maal in de heilige stad Mekka zijn geweest. Bij de VN in New York wordt er nu rekening mee gehouden dat de Libische gelovigen met gecharterde Egyptische vliegtuigen naar Mekka zullen worden vervoerd.

Intussen heeft een rechtbank in de staat New York 19 miljoen dollar smartegeld toegekend aan de weduwe van een slachtoffer van de aanslag op de Pan Am-jumbo. Volgens haar advocaat is dit het hoogste smartegeld dat ooit is toegekend in de geschiedenis van de luchtvaart. Twee jaar geleden vond een rechtbank Pan Am en het beveiligingsbedrijf Alert Management schuldig aan opzettelijke nalatigheid in verband met de aanslag, omdat het Pan Am-vliegtuig destijds een niet-begeleide koffer aan boord bleek te hebben. Het is de eerste rechtszaak voor smartegeld tegen Pan Am - dat inmiddels niet meer bestaat - door een nabestaande van een van de slachtoffers. De toenmalige verzekeringsmaatschappij van Pan Am zal voor de uitkering moeten zorgen. (Reuter)