Leider Britse lerarenbond boos over besluit tot staking

LONDEN, 19 APRIL. Het hoofd van de Britse Nationale Vakbond voor Onderwijzers (NUT), Doug McAvoy, heeft een scherpe aanval gedaan op de linkervleugel van zijn organisatie nadat een bescheiden meerderheid van de vakbondsleden gisteren stemde voor het houden van een landelijke staking van één dag.

McAvoy zei in een ongewoon felle toespraak voor de 1200 afgevaardigden dat zij zich met het besluit om te staken tegen overvolle schoolklassen te extreem opstelden en dat de achterban het plan niet zou steunen.

Volgens McAvoy zou een staking het partnerschap tussen ouders, onderwijzers en schoolhoofden verstoren. Hij zei dat de afgevaardigden die voor de staking hadden gestemd, in een “fantasiewereld van onbereikbare doelen” leefden en waren “ondergedompeld in het zelfgenoegzame bedrog van permanente revolutie”. McAvoy, die sprak terwijl afgevaardigden van de linkervleugel riepen dat hij moest aftreden, zei dat veel onderwijzers door het besluit van de vakbond vervreemd zouden raken.

De Britse premier, Major, zei gisteren in het House of Commons het besluit van de NUT te betreuren en te hopen dat onderwijzers geen gehoor zouden geven aan de stakingsoproep. Ook oppositieleider Tony Blair noemde het besluit een “vergissing”, maar beschuldigde de regering-Major van een eigen vorm van extremisme door vast te houden aan het korten op de uitgaven voor onderwijs.

De woede van onderwijzers, die al jaren klagen over een te krappe begroting, is vergroot nadat de regering onlangs besloot de salarisverhoging voor onderwijzers van 2.7 procent niet geheel met nieuwe overheidsmiddelen te financieren. Om de salarisverhoging te betalen moet het aantal leerkrachten worden teruggebracht en dienen de klassen te worden vergroot.

De Britse staatssecretaris van onderwijs, Gillian Shephard, zei gisteren tijdens een bijeenkomst van onderwijzers dat akties tegen bezuinigingen geen maatschappelijke steun zouden krijgen, schadelijk zouden zijn voor het aanzien van het vak van onderwijzer en de kans op een ruimere onderwijsbegroting voor volgend jaar zouden verkleinen. (AFP)