Kohl bezoekt monument in Rotterdam

DEN HAAG, 19 APRIL. De Duitse bondskanselier, Helmut Kohl, zal op 22 mei, tijdens een tweedaags officieel bezoek aan Nederland, een krans leggen bij het Rotterdamse oorlogsmonument 'De verwoeste stad' van Ossip Zadkine. Het is het tweede officiële bezoek van Kohl aan Nederland in de twaalf jaar dat hij bondskanselier is.

Aanvankelijk wilde minister-president Kok de Duitse bondskanselier uitnodigen om 8 mei naar Rotterdam te komen, de datum waarop de Duitse commandant in Rotterdam zich overgaf. Het Verbond Belangenbehartiging van Vervolgingslachtoffers (VBV) was hier vierkant tegen. Volgens deze organisatie zou een gezamenlijke herdenking inhouden dat Nederland de Duitsers symbolisch vergiffenis schenkt voor hun oorlogshandelingen.

VBV-voorzitter J. van Vlies zei erg 'geschrokken' te zijn van het bericht dat Kohl naar Rotterdam komt, al is het op een neutrale datum. “Ik snap niet dat hij naar Rotterdam durft te komen.”

Kohl zal op de eerste dag van zijn bezoek een lezing houden op de Erasmus Universiteit. De volgende dag zal hij het Rijksmuseum in Amsterdam bezoeken en in Den Haag spreken met de ministers Dijkstal (binnenlandse zaken) en Van Mierlo (buitenlandse zaken) en diens staatssecretaris Patijn. Waarschijnlijk zal hij verder per helikopter het tracé van de Betuwelijn bekijken.