KNSB zegt niet te zwichten voor rebellerende rijders van de kernploeg; Schaatsers keren bondsbestuur de rug toe

AMERSFOORT, 19 APRIL. De veertien topschaatsers van Nederland hebben gisteravond besloten tot een unieke stap door en bloc uit de kernploegen te stappen. Zij zullen zich vooralsnog in de gewesten voorbereiden op het nieuwe seizoen. De rijders laten met deze stap hun ongenoegen blijken over het vertrek van het sectiebestuur langebaan. Dat college trad vorige week af, nadat de leden Johan Grobbée en Jan Augustinus door het bondsbestuur van de KNSB uit hun functie waren gezet. De schaatsers vinden dat hun belangen het afgelopen seizoen door het nieuwe college redelijk goed zijn behartigd en hebben het vertrouwen opgezegd in het bondsbestuur.

“Wij zijn van mening dat het dagelijks bestuur in de huidige samenstelling de verdere professionalisering van het schaatsen niet bevordert en hierdoor de doelstelling van de KNSB, het behalen van podiumplaatsen bij de grote toernooien, niet kunnen worden verwezenlijkt”, zo luidde de verklaring van de hardrijders, onder wie zes vrouwen en acht mannen die het unaniem met elkaar eens waren. Martin Hersman, Ids Postma, Rintje Ritsma, Arjan Schreuder, Jeroen Straathof, Gerard van Velde, Bart Veldkamp en Falko Zandstra; Christine Aaftink, Tonny de Jong, Barbara de Loor, Annamarie Thomas, Marianne Timmer en Carla Zijlstra kregen in een bespreking met het dagelijks bestuur van de KNSB te horen dat de bond niet zal zwichten voor hun bezwaren en desnoods met een nieuwe lichting verder wil gaan. “De KNSB heeft in 120 jaar heel wat stormen overleefd, dit zal ook wel weer goedkomen. Al moet het enkele jaren duren”, werd de verbijsterde rijders voorgehouden.

De schaatsers wachten nu het definitieve standpunt af van het bondsbestuur dat zich vanavond in Amersfoort zal beraden over de crisis. “Het is niet de bedoeling om nu in een alternatieve kernploeg verder te gaan”, legt woordvoerder Bart Veldkamp uit. “Dat zou een laatste redmiddel zijn. Het liefst bereiden we ons gewoon in de beschermde omgeving van de kernploegen voor op de grote toernooien van volgend seizoen. We hebben slechts een noodkreet willen laten horen. We vinden dat er nu maar eens naar de sporters geluisterd moet worden. Dit ten aanzien van zaken als het sectiebestuur, dat volgens ons in de oude samenstelling moet terugkeren, de technische begeleiding en de financiële vergoedingen.”

Als het bondsbestuur daadwerkelijk niet wijkt voor de rebellerende schaatsers dan zullen zij zich in de gewesten moeten voorbereiden op de Europese- en wereldkampioenschappen van volgend seizoen. De World-Cupwedstrijden zullen dan waarschijnlijk aan hen voorbij gaan. Via de Nederlandse kampioenschappen is het wel mogelijk om kwalificatie af te dwingen voor de resterende grote toernooien. Een nieuwe regel bepaalt dat de beste acht van vorig seizoen zich automatisch kwalificeren voor de nationale titelstrijd. Daarna zullen de rijders in de aanloop naar de grote evenementen toch weer verder moeten onder het regime van de KNSB.

Tot die tijd ontbreekt het de rijders aan financiële middelen voor trainingskampen en begeleiding. De kernploegleden maken zich daar geen zorgen over. Veldkamp: “De gewesten houden zich steeds meer met topsport bezig. Onze zaakwaarnemers zullen weinig moeite hebben om sponsors te vinden. Als Aegon morgen stopt, is er een bedrijf dat er overmorgen anderhalf miljoen per jaar in wil steken. Schaatsers sponsoren is een lucratieve zaak. Aegon heeft zeven miljoen gulden in ons geïnvesteerd in tien jaar. Als dat bedrijf op een andere manier reclame zou hebben gevoerd, had dat het tienvoudige gekost.”

Hoofdsponsor Aegon, die toch niet gebaat kan zijn bij deze ontwikkeling, neemt vooralsnog geen standpunt in. “Wij zullen pas overleg voeren met de KNSB als de consequenties duidelijk zijn”, zegt drs. C.F. Brink, secretaris van de Raad van bestuur. “De bond zal nu toch met oplossingen moeten komen. Voorlopig beschouwen we deze ontwikkeling als een interne kwestie waar we ons als sponsor niet in willen mengen.”

Over de negatieve uitstraling van de crisis maakt Aegon zich geen zorgen. “Op dit moment leeft het schaatsen niet bij het grote publiek. Daar zijn metingen naar verricht. En dus is het ook niet aan de orde of de goede naam van de sponsor wordt aangetast”, aldus Brink.

    • Erik Oudshoorn