Japan leent miljard aan Vietnam

TOKIO, 19 APRIL. Japan verstrekt Vietnam een lening van 58 miljard yen (1,1 miljard gulden) om de hervormingen in het land te ondersteunen. Vietnam heeft door de stijging van de koers van de yen steeds meer moeite om de rente en aflossing op de Japanse schulden te voldoen.

Do Muoi, secretaris-generaal van de regerende Communistische Partij in Vietnam, is maandag in Japan aangekomen voor een vijfdaags bezoek. In een ontmoeting met Do Muoi sprak de Japanse premier Murayama zijn waardering uit voor de economische hervormingen in Vietnam. Tegelijkertijd zei hij nog een renteloze lening toe van 3 miljard yen, waarmee Vietnam grondstoffen kan kopen en materiaal voor zijn economische ontwikkeling.

Wanneer die lening daadwerkelijk wordt verstrekt is nog onduidelijk. De lening van 58 miljard yen is bestemd voor 8 projecten, waaronder de bouw van elektriciteitscentrales die draaien op waterkracht en warmtekracht. De nieuwe kredieten hebben een rentepercentage van 1,8 procent en moeten in 30 jaar worden terugbetaald.

Vietnam heeft de afgelopen jaar al voor 165 miljard yen (3,5 miljard gulden) geleend van Japan, waarvan het grootste deel van 1992 toen het 14 jaar oude embargo door de Verenigde Staten werd opgeheven. Het land lost de schulden af met behulp van de inkomsten uit de export, die overwegend in dollars wordt voldaan.

Door de daling van de dollar tegenover de yen heeft Vietnam moeite om de rente en aflossing in yen te voldoen, net als andere Aziatische landen die de laatste jaren fors bij Japan hebben geleend. Vietnam had gisteren dan ook kritiek op de hoge rente die Japan berekent over de nieuwe leningen. Desondanks liet Do Muoi gisteren weten dat de “versterking van de banden tussen de landen een bijdrage zal leveren aan de stabiliteit van de regio.” (Reuter)